La Odesa, a cărei imagine este pătată de banditism, numeroasele dosare aflate în desfășurare trec pe planul doi în timpul războiului, scrie trimisul special al ziarului Le Figaro
Înainte de război, primarul Odessei, Ghenadi Troukhanov, era la fel de prezent în titlurile cronicii juridice, pe cât avea grijă de alegătorii săi. Din 24 februarie, alesul a pozat în apărătorul orașului său-port îmbrăcat într-o haină militară, gestionând livrarea ajutoarelor umanitare pentru cei mai săraci. Dușmanii săi îl acuză pe politicianul vizat de anchetele parchetului anticorupție ucrainean că vrea să-și facă uitate faptele de corupție pe spatele luptei naționale împotriva invadatorului rus. „Nu am nicio îndoială că vom câștiga. Eroismul, curajul și aspirația la libertate fac parte din ADN-ul cetățenilor din Odesa”, a salutat primarul în cadrul comemorării, pe 10 aprilie, a eliberării Odessei de către Armata Roșie în 1944.
Aceste cuvinte trezesc disprețul activistului Oleg Mykhailyk, unul dintre cei mai înverșunați oponenți ai lui Ghenadi Trukhanov. Îl acuză, alături de alții, că a plasat orașul într-un program de construcție ilegal.
„Odată cu războiul, lupta împotriva corupției a fost retrogradată pe plan secund”, deplânge acest barbat de cincizeci de ani, remarcând, de la introducerea legii marțiale, suspendarea procesului împotriva primarului. Datorită vârstei și dizabilității sale, Oleg Mykhailyk se dovedește, spre deosebire de alți activiști dornici să meargă la luptă, incapabil să ia armele. În 2018, după o perioadă de cinci ani de amenințări cu moartea și atacuri fizice, a făcut obiectul unei tentative de omor, a cărei anchetă, spune el, a fost neglijată de polițiști. De atunci, se chinuie să-și folosească mâinile. Colegul său, Serghei Sternenko, un alt activist naționalist anticorupție, și el victima unei tentative de omor, s-a alăturat, la rândul său, frontului împotriva rușilor, abandonând lupta sa civilă de la Odesa.
La fel ca Marsilia, cu care este înfrățită, orașul ucrainean are o imagine pătată de banditism. Prezent în 1998 într-un raport al poliției italiene pentru relațiile sale cu mafia și, mai recent, în Panama Papers, care urmărește averile offshore globale, Ghennadi Troukhanov, primar în Odesa din 2014, este suspect în propria sa țară. El este acuzat de delapidare după ce a cumpărat terenul unei fabrici din Odesa la aproape cincizeci de ori valoarea acestuia. Din toamna anului 2021, el a mai făcut obiectul unei anchete de către procuratură pentru participare la o „crimă organizată” într-un dosar de executare silită a proprietății. Alți cincisprezece înalți oficiali ai primăriei sunt suspectați de implicare.
Trouhanov neagă orice faptă greșită, acuză Biroul Anticorupție de persecuție și denunță „speculațiile” împotriva lui. Dezvăluirile Panama Papers „îmi discreditează onoarea, demnitatea și reputația mea”, a adăugat el. Alesul nu a răspuns la multiplele solicitări din partea ziarului Le Figaro. În 2015, fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko l-a numit pe fostul său omolog georgian, Mihail Saakașvili, guvernator al Odesei cu mandat de combatere a corupției în regiune. Operația s-a încheiat cu un eșec răsunător. Astăzi, atât de facto, cât și de drept, procedurile împotriva lui Gennadi Troukhanov sunt încetinite, chiar înghețate. Același lucru este valabil și pentru multe alte dosare.
Prima obligație a fiecărui cetățean ucrainean este să-și apere pământul. De aceea trebuie mai întâi să respingem invazia inamicului, altfel lupta împotriva corupției nu va putea fi încheiată niciodată.
Valentin Moussianka, procuror anticorupție din Odesa
Valentin Moussianka, procuror anticorupție și însărcinat cu afacerile Odesa, justifică această schimbare. „Prima obligație a fiecărui cetățean ucrainean este să-și apere pământul. Acesta este motivul pentru care trebuie mai întâi să respingem invazia inamică, altfel lupta împotriva corupției nu va putea fi încheiată niciodată”, explică magistratul pentru Figaro. De la începutul războiului, bărbatul înrolat în forțele armate, a fost mobilizat într-un loc pe care îl ține secret, în timp ce supraveghea cumva munca colaboratorilor săi.
Din cauza conflictului, „resursele noastre în cadrul procuraturii nu sunt infinite”, pledează magistratul care deplânge și, din lipsa prezenței fizice a judecătorilor, amânarea multiplelor ședințe.
Într-o perioadă în care, sub efectul agresiunii ruse, candidatura Kievului la UE capătă amploare, țara se situează în continuare la coada grupului global al țărilor percepute drept cele mai corupte de ONG-ul Transparency International (locul 122, față de locul 136 pentru Rusia din 169 de țări). Alăturarea la UE presupune o muncă considerabilă de lustrație. Cu toate acestea, prioritățile politice s-au schimbat. Procurorul general Iryna Venediktova își concentrează acum misiunea doar pe investigarea „crimelor de război” rusești. La rândul său, Centrul ONG împotriva corupției se concentrează pe acest flagel, dar nu în Ucraina… ci în Rusia.
Mulți acuzați de coruptie s-au bucurat de "oportunitate". La câteva zile după începerea războiului, fostul procuror al Odesei Oleg Joutchenko, suspectat că a acoperit infracțiunile de corupție din regiune, a fost primul dintre aceștia care a propus judecătorilor Înaltei Curți Anticorupție (Vaks) transferul banilor din cauțiune forțelor armate ucrainene. Această operațiune patriotică este de natură să-i câștige în viitor clemența din partea judecătorilor, explică mai multe surse judiciare.
Deturnarea ajutorului
În acest proces, mai mulți înalți oficiali ai orașului-port l-au imitat. Este cazul fostului șef al serviciilor fiscale ucrainene, Roman Nasirov, acuzat de delapidare, sau fostului vicepreședinte al Consiliului de Securitate și Apărare Națională Oleg Gladkowsky, acuzat de import ilegal și vânzare la suprapreț de echipament militar rusesc. În total, potrivit unei cifre recente, aproape 108 milioane de grivna (3 milioane de euro) au trecut de la registru la forțele armate, a salutat Vaks.
„Aceasta este o practică pozitivă”, adaugă procurorul Valentin Moussienka. Inițial, cauțiunile sunt adesea plătite de terți. Este cazul primarului Odessei (920.000 de euro), plătit de un om de afaceri pro-rus, al cărui partid a fost interzis de atunci de Kiev. Ghenadi Troukhanov nu a transferat această sumă armatei, dar a făcut totuși să fie îndepărtate din orașul său semnele turistice care indicau direcția orașelor rusești.
Pe măsură ce ajutorul occidental se revarsă în Kiev, militanții anticorupție se tem că o parte din acești bani vor fi deturnați. În ajunul războiului, înainte ca Volodimir Zelensky să-și adune populația în spatele său, redactorul-șef al Kyiv Independent, Olga Rudenko, l-a acuzat pe șeful statului - apropiat al oligarhului Igor Kolomoisky, dat în judecată în Statele Unite pentru spălare de bani – că închide ochii la infracțiunile comise de unii dintre apropiații săi. „Războiul nu ar trebui să oprească reformele anticorupție și ar trebui să fie o forță suplimentară în această direcție”, a declarat Iulia Timoșenko, liderul partidului Batkivchna și fost prim-ministru. Cu riscul de a provoca teama printre donatorii occidentali.