Lupta franco-germană pe tema acordului cu America de Sud amenință să rupă UE

07 Dec 2024
Lupta franco-germană pe tema acordului cu America de Sud  amenință să rupă UE

Ursula von der Leyen a îndeplinit dorința Germaniei sale natale zburând în America de Sud pentru a încheia un acord cu blocul Mercosur. Franța, care se opune cu înverșunare acordului, este furioasa, scrie Politico.

Primul act major al Ursulei von der Leyen în al doilea mandat ca șef al UE provoacă o ruptură gravă franco-germană și amenință că va zgudui bazele pe care este construită Uniunea Europeană.

Președintele Comisiei Europene, ea însăși germană, a plecat joi în Uruguay, în încercarea de a semna un acord comercial de referință al UE cu America de Sud, pe care Berlinul și-l dorește cu disperare și pe care Franța îl urăște. Sugerând că linia de sosire pentru o înțelegere – în pregătire de decenii – a fost în sfârșit la vedere, ea a postat pe X: „Hai să lucrăm, să trecem.”

Pentru nemți, aceasta este o veste grozavă. Din ce în ce mai frenetici în legătură cu declinul lor industrial, acordul Mercosur este o oportunitate primordială de a ajuta la găsirea de noi piețe de creștere pentru campionii de producție ai Germaniei. Lobby-ul auto VDA extrem de influent a declarat joi că este de „importanță centrală” încheierea acordului. 

Pentru francezi, excursia lui von der Leyen la Montevideo este o umilire. Ura față de acordul Mercosur cu Argentina, Brazilia, Uruguay, Paraguay și Bolivia pătrunde în întreaga clasă politică. Francezii se tem că acordul îi va submina pe fermierii lor cu un val de păsări ieftine și carne de vită din America Latină – și va stârni furia populară împotriva instituției și a UE.  

Diferența Paris-Berlin este atât de sensibilă pentru întreaga UE, deoarece negocierea acordurilor comerciale este una dintre cele mai critice competențe încredințate Comisiei Europene în numele tuturor celor 27 de țări ale UE. Vetourile repetate ale Franței la acordul Mercosur îi enervează atât de mult pe liderii germani, încât aceștia pun la îndoială sensul în care Bruxelles-ul se ocupă de comerț și chiar sugerează că ar putea avea mai mult sens ca Berlinul să preia controlul asupra propriei sale politici comerciale. 

O astfel de recuperare radicală a puterilor - comerțul este una dintre așa-numitele competențe de bază care unesc blocul sub Bruxelles - ar ridica întrebări majore cu privire la rațiunea de a fi a UE. 

La doar o săptămână după ce a fost numita pentru al doilea mandat, călătoria la Montevideo este, prin urmare, un joc de noroc masiv pentru von der Leyen, în special având în vedere criza politică în creștere din Franța, unde guvernul s-a prăbușit miercuri seara.      

Președintele Emmanuel Macron a militat de ani de zile pentru a opri acordul. Biroul său a spus că a vorbit cu von der Leyen joi, spunându-i că acordul rămâne inacceptabil în forma sa actuală. „Fără să renunțăm, vom continua să ne apărăm suveranitatea agricolă”, a spus Elysée.  

Orice s-ar întâmpla în Uruguay, riscurile cresc ca una dintre cele două mari economii ale UE – membri fondatori ai blocului care de-a lungul deceniilor au lucrat împreună pentru a construi o piață comună de 450 de milioane de oameni – să spargă rândurile și să meargă singură: Germania să continue cu înțelegerea, iar Franța să se răzvrătească împotriva ei. 

„Bătălia pe termen scurt este câștigată de partea lor, dar războiul pe termen lung pentru menținerea unității europene ar putea fi afectat”, a spus un oficial francez.

În Germania, dimpotrivă, starea de spirit era de sărbătoare. 

„O zi foarte bună pentru Europa și, de asemenea, pentru Germania. Acest guvern federal a luptat cu multă energie pentru a se asigura că acest acord de liber schimb va avea loc”, a declarat Isabel Cademartori de la social-democrații cancelarului Olaf Scholz, vorbind într-o dezbatere parlamentară. 

Rezistența

A fost o luptă grea, în timp ce Berlinul și Parisul s-au luptat să recruteze aliați, pe măsură ce negocierile dintre UE și Mercosur s-au accelerat în ultimele luni.

Chiar dacă vetoul de facto al Franței împotriva acordurilor comerciale majore nu a supraviețuit crizei sale politice la domiciliu și pierderii influenței de la Bruxelles, ea a căutat să mobilizeze minoritatea de blocare a statelor membre UE de care ar avea nevoie pentru a anula acordul în Consiliul UE - brațul interguvernamental al blocului.

Acest lucru ar necesita sprijinul țărilor care reprezintă 35% din populația UE. În timp ce Polonia s-a alăturat recent taberei anti-acord, Italia încă nu s-a hotarât. Asta îl lasă pe Macron încă fără voturile de care ar avea nevoie.

Nu e ca și cum Parisul nu a încercat. 

„Președintele republicii a vorbit cu [prim-ministrul Italiei Giorgia] Meloni pentru a se asigura că vocea franceză nu este singura. A vorbit despre asta cu von der Leyen. Miniștrii își fac și ei treaba. [Ambasadorul în UE] își face și el treaba. Toată lumea își joacă rolul la fiecare nivel pentru a transmite acel mesaj acolo sus”, a declarat Marie-Pierre Vedrenne, un parlamentar european aliat cu Macron.

Dar, pentru toate îngrijorările legate de carnea de vită și păsări ieftine Mercosur care inundă piața europeană, avertismentul francez a rămas neauzit de data aceasta . 

„Ursula von der Leyen nu ar fi putut alege un moment mai rău decât acesta. Este o mare greșeală să faci asta acum. Chiar dă impresia că profită de criza din Franța pentru a încerca să treacă înainte singură”, a spus Christophe Grudler, un alt europarlamentar din tabăra liberală a lui Macron.

Cu toate tulburările politice din Franța, Berlinul și susținătorii acordului susțin că aprofundarea legăturilor cu țările din Mercosur este mai presus de toate o chestiune de credibilitate geopolitică pentru bloc - într-un moment în care Donald Trump este pe punctul de a declanșa un război comercial odată ce preia oficial președintele SUA. 

„Președintele Comisiei are în vedere interesele întregii UE. Și este o problemă cu adevărat geopolitică, geostrategică”, a spus un oficial guvernamental dintr-o mare țară din UE. 

„Dacă spunem întotdeauna că Europa trebuie să fie puternică în lume și să țină pasul cu China și SUA, atunci nu putem spune că nu vom face asta cu un acord de acest domeniu.” 

Acordul poate fi văzut și ca o razbunare pentru Germania, după ce Comisia Europeană a continuat cu o investigație asupra vehiculelor electrice chinezești, care a fost susținută de Paris, spre consternarea Berlinului. Germania s-a trezit pe partea învinsă a votului pentru a impune taxe de import pentru vehiculele electrice fabricate în China, în timp ce Franța a putut sărbători victoria. 

Semnarea acordului peste capul Franței stârnește temeri că acest lucru va alimenta și mai mult sentimentul anti-UE deja puternic în țară, împingând liderul de extremă dreapta Marine le Pen mai aproape de putere.

„Îmi pot imagina explozia nucleară în opinia franceză împotriva Europei, dacă Comisia își va elibera vreodată [acordul] divizat cu Mercosur în mijlocul unei tumulte politice pe scena națională”, a declarat François Chimits, economist la centrul francez de cercetare CEPII.

Chimits a avertizat despre „instabilitatea politică care ar rezulta dintr-un mare acord într-o țară care este atât de sensibilă la deschiderile comerciale și are o extremă dreaptă reală la ușa puterii”.

La întoarcerea din Uruguay Ursula von fer Leyen trebuia să facă o oprire la Paris sâmbătă pentru a participa la redeschiderea Catedralei Notre Dame  unde sunt așteptați mai mulți lideri, printre care Donald Trump și Volodimir Zelenski. Dar la câteva ore după finalizarea negocierilor privind acordul de liber schimb dintre Uniunea Europeană și Mercosur, președintele Comisiei Europene a anunțat că în cele din urmă nu va participa.

Alte stiri din Externe

Ultima oră