Pe uscat și pe mare, luna care se încheie este pe cale să devină cea mai fierbinte înregistrată vreodată de la începutul observațiilor în secolul al XIX-lea, scrie Le Figaro
Organizația Meteorologică Mondială (OMM) și observatorul european Copernicus au anunțat joi că iulie va fi într-adevăr cea mai fierbinte lună iulie înregistrată vreodată. Este chiar pe cale să devină cea mai fierbinte dintre toate lunile de când au început observațiile la mijlocul secolului al XIX-lea.
„S-ar putea să trebuiască să te întorci cu mii sau chiar zeci de mii de ani pentru a găsi condiții similare pe planeta noastră”, spune dr. Karsten Haustein, climatolog la Universitatea din Leipzig, admitând în același timp că datele paleoclimatice nu sunt, evident, suficient de precise pentru a afirma cu certitudine.
Având în vedere rupturi de curbele de temperatură globală și citirile record care se adună în emisfera nordică de câteva săptămâni - pe uscat și pe mare -, observația este clară: „Suntem dincolo de tot ceea ce am cunoscut deja, într-un teritoriu de recorduri absolut fără precedent”, confirmă Karsten Haustein.
După o lună de iunie deja extraordinară în care lumea a cunoscut cea mai fierbinte zi înregistrată vreodată (17,08°C) pe 6 iulie. În China, recordul național de temperatură a fost doborât la Turpan (în Xinjiang) pe 16 iulie, cu 52,2°C. În Statele Unite, în Death Valley (California), au fost peste 48,9 °C peste noapte, în timp ce în largul Floridei, apa a depășit luni seara 38°C. Din nou, potențiale recorduri.
Emisiile produse de om „principalul motor” al acestei încălziri
Aceste extreme apar pe măsură ce fenomenul climatic natural și recurent El Niño tocmai și-a revenit. Această anomalie fierbinte din apele Pacificului ecuatorial, care tinde să încălzească temperatura globală, va crește treptat în putere până la sfârșitul anului și în 2024. „De aceea, este puțin probabil ca recordul din iulie să rămână izolat în acest an”, prezice într-un comunicat de presă Carlo Buontempo, director al Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice (C3S). Cu toate acestea, El Niño nu face decât să amplifice creșterea temperaturilor într-o lume care este deja cu 1,2°C mai caldă decât a fost cândva: „Emisiile de gaze cu efect de seră produse de om rămân principalul motor al acestei creșteri”, amintește Carlo Buontempo.
Săptămâna aceasta, rețeaua de oameni de știință World Weather Attribution (care evaluează legătura dintre evenimentele meteorologice extreme și schimbările climatice) a estimat că recentele valuri de căldură ar fi fost „practic imposibile” în Europa și Statele Unite într-o lume fără încălzire globală: el spune că valurile de căldură din Europa sunt cu 2,5°C mai calde și că în China „de cel puțin 50 de ori mai probabile”.
Agenția Copernicus mai notează că în prima și a treia săptămână a lunii, temperatura medie globală a depășit temporar pragul de 1,5°C peste nivelul preindustrial (adică înainte ca planeta să fie încălzită prin arderea cărbunelui, petrolului și gazului). „Asta nu înseamnă că am atins sau depășit obiectivul acordului de la Paris” care are ca scop limitarea încălzirii globale la +1,5°C maxim, amintește însă dr. Friederike Otto, om de știință la Imperial College London. Pentru că acest acord încheiat la COP21 implică o încălzire pe termen lung, pe mai mulți ani. Dar „dacă continuăm pe traiectoria actuală, (…) vom ajunge la 1,5°C până la începutul anilor 2030”, avertizează Karsten Haustein.
Friederike Otto reamintește că este „absolut esențial” să se adopte legislația internațională privind eliminarea treptată a combustibililor fosili la următoarea conferință climatică (COP28), care va avea loc la Dubai în decembrie. Drumul este însă lung: joi, Agenția Internațională pentru Energie a anunțat că consumul mondial de cărbune a atins un nou record în 2022, ajungând la 8,3 miliarde de tone.
????️???? According to data from the #CopernicusClimate Change Service, the first 3 weeks of July have already broken several significant records, including:
— Copernicus ECMWF (@CopernicusECMWF) July 27, 2023
▶️Hottest day globally;
▶️Hottest 3 weeks globally.#C3S data also show:
▶️July 2023 likely to be hottest month on record. pic.twitter.com/WusgJD1uGf
According to Copernicus Climate Change Service, the first 3 weeks of July have already broken several significant records, including:
— World Meteorological Organization (@WMO) July 27, 2023
????️Hottest day globally;
????️Hottest three weeks globally.
???? https://t.co/zbBdQzv4Dn
????️ #EarlyWarningsForAll #StateOfClimate
???? @CopernicusECMWF pic.twitter.com/eHqw0i9fCL