Lukașenko: „Wagnerii mă enervează pentru că vor să mărșăluiască spre Varșovia”

23 Iul 2023
Lukașenko: „Wagnerii mă enervează pentru că vor să mărșăluiască spre Varșovia”

Preşedintele belarus Alexander Lukaşenko a avertizat duminică că Grupul Wagner doreşte să "mărşăluiască" spre Polonia, a spus el în timpul unei întâlniri cu preşedintele rus Vladimir Putin, scrie Newsweek

Putin a exilat Grupul Wagner în Belarus, în urma unei tentative de revoltă a liderului lor, Evgheni Prigojin, împotriva conducerii militare a Moscovei luna trecută. Transferul a alimentat îngrijorări cu privire la stabilitatea în Europa de Est, inclusiv în Polonia, care împarte o graniță de nord-est critică din punct de vedere strategic cu Belarus. Armata poloneză a transferat trupe în apropierea graniței cu Belarus, pe fondul amenințărilor că Grupul Wagner ar putea încerca să pună mâna pe Suwalki Gap și să separe statele baltice de restul Europei.

Suwałki, o fâșie mică dar importantă din punct de vedere strategic, a teritoriului polonez între Rusia și exclava Kaliningrad, a fost mult timp un punct de blocaj pentru Moscova.

Lukașenko, un aliat apropiat al lui Putin care a ajutat la negocierea unui acord cu Prigojin pentru a pune capăt tentativei de rebeliune Wagner, a declarat că liderii grupării paramilitare sunt acum dornici să atace Polonia, membră a NATO.

„Am început să fim presați de Wagner, care cer să mearga în Occident. „Ne permiteți?” Am spus: "de ce vreti să mergeti în Occident?" „Ei bine, vom pleca într-un turneu la Varșovia și Rzeszow”, a spus președintele belarus în timpul întâlnirii cu Putin.

Lukașenko a adăugat că menține aceste forțe „în centrul Belarusului, așa cum s-a convenit” și că nu ar dori să redistribuie forțele în Polonia, deoarece Wagner-ii sunt „într-o dispoziție proastă”.

Videoclipul cu remarcile lui Lukașenko a fost tradus și postat pe Twitter duminică dimineață de Anton Gerașcenko, consilier al ministrului de interne al Ucrainei.

Javed Ali, profesor de la Universitatea din Michigan, specializat în politică internațională și diplomație, a declarat pentru Newsweek că remarcile lui Lukașenko par „ca o amenințare în gol” pentru ca care NATO și serviciile de informații „ar putea-o detecta înainte de orice posibile incursiuni”.

„În urma revoltei eșuate a Grupului Wagner din Rusia de acum câteva săptămâni și a repoziționării elementelor Grupului Wagner în Belarus, un atac asupra Poloniei sau a oricărei țări NATO înconjurătoare ar fi incredibil de provocator și ar declanșa obligații de apărare reciprocă în temeiul articolului 5, care ar putea cauza daune grave luptătorilor Grupului Wagner dacă ar face o astfel de încercare”, a spus Ali.

El a adăugat că comentariul lui Lukașenko „se încadrează în altă retorică bombastică a președintelui Putin în timpul conflictului din Ucraina despre alte atacuri și amenințări care nu s-au materializat niciodată”.

Remarcile lui Lukașenko vin pe măsură ce relațiile dintre Rusia și Polonia, care au fost de multă vreme tensionate, au devenit și mai tensionate în ultimele zile , pe măsură ce Polonia a transferat trupe în apropierea graniței cu Belarus, Putin acuzând Polonia, fără dovezi, că dorește să controleze „pământurile istorice”, care, spune el, includ Ucraina și Belarus.

Luptătorii grupării paramilitare au anunțat joi, 20 iulie, că urmează să se antreneze „ pentru misiuni de luptă” cu forțele speciale din Belarus, foarte aproape de granița cu Polonia. Acest anunț a provocat imediat și o reacție din Varșovia, care a trimis o mie de soldați săi în apropierea graniței cu Belarus, scrie Le Figaro.

Lukașenko, marele câștigător al revoltei Wagner

Apropierea dintre Wagner și armata belarusă tinde să confirme rolul de asistență și antrenament pe care l-ar putea juca Wagner cu forțele armate din Belarus. Lukașenko însuși a lăudat calitatea superioară și întărirea în luptă a miliției la sfârșitul lunii iunie. Oricum, liderul belarus trebuie să aibă un interes personal în venirea lui Wagner iar această întâlnire de la Sankt Petersburg ar putea clarifica lucrurile, cel puțin pentru cei doi președinți.

Alte stiri din Externe

Ultima oră