Londra: Peste 100.000 de oameni au manifestat împotriva antisemitismului, Boris Johnson printre participanți

27 Noi 2023
Londra:  Peste 100.000 de oameni au manifestat împotriva antisemitismului, Boris Johnson printre participanți

Zeci de mii de oameni au participat la o demonstrație împotriva antisemitismului în centrul Londrei, scrie BBC

Organizatorii estimează că 100.000 de persoane au participat la primul marș de acest gen de la începutul războiului Israel-Gaza, inclusiv fostul prim-ministru Boris Johnson.

Mitingul a avut loc pe fondul unei creșteri abrupte a crimelor motivate de ură, în special împotriva comunității evreiești din capitala Marii Britanii.

Fondatorul Ligii Apărării Engleze Tommy Robinson - căruia i s-a cerut să nu participe de către organizatori - a fost arestat de poliție.

Exista îngrijorarea că ar putea întrerupe demonstrația.

Poliția Met a spus ulterior că în total două persoane au fost arestate. Pe lângă Robinson, 40 de ani, care a fost reținut la începutul marșului, poliția a arestat un bărbat pentru că a făcut comentarii antisemite atunci când mulțimile părăseau Whitehall.

Pancarte cu sloganuri precum „Umăr la umăr cu evreii britanici” și „Niciodată din nou” au fost purtate de cei care au participat.

Rabinul șef Sir Ephraim Mirvis a spus mulțimii din Piața Parlamentului că evreii britanici „nu vor fi intimidați” de antisemitism.

 „Solicităm o consolidare a coeziunii comunității și vom fi pentru totdeauna mândri să susținem cele mai bune valori britanice”, a spus el.

Pe lângă Boris Johnson, ministrul securității Tom Tugenhadt, ministrul imigrației Robert Jenrick și ministrul din umbră al științei, Peter Kyle, s-au numărat printre personalitățile politice prezente.

Crimele împotriva poporului evreu motivate de rasism au crescut dramatic de la izbucnirea conflictului Israel-Gaza.

Au existat 554 de sesizări de infracțiuni antisemite la Londra între 1 octombrie și 1 noiembrie la Londra, comparativ cu 44 în aceeași perioadă a anului trecut.

Crimele de ură islamofobe sunt, de asemenea, în creștere, cu 220 de infracțiuni în aceeași perioadă, față de 78 anul trecut.

Mitingul de duminică împotriva antisemitismului vine după cea mai mare demonstrație pro-palestiniană care a avut loc la Londra , după izbucnirea luptei din Orientul Mijlociu.

Poliția Met a declarat că 18 persoane au fost arestate „în timpul unei operațiuni importante de poliție” care a fost desfășurată în preajma marșului pro-palestinian de sâmbătă, deși „majoritatea covârșitoare” a protestat în mod legal, se arată într-un comunicat.

Poliția a fost supusă unor presiuni în ceea ce privește controlul manifestațiilor pro-palestiniene și s-a angajat să reprime pancarte și scandări care sunt considerate a constitui o crimă motivată de ură.

Alte stiri din Externe

Ultima oră