Liniile defensive ale Rusiei sunt „mult mai complexe și mai mortale decât a experimentat orice armată în aproape 80 de ani”, spune un general australian

31 Iul 2023
Liniile defensive ale Rusiei sunt „mult mai complexe și mai mortale decât a experimentat orice armată în aproape 80 de ani”, spune un general australian

Un general australian în retragere a descris pentru The Economist liniile defensive intimidante ale Rusiei numindu-le „mult mai complexe și mai mortale” decât orice ar fi văzut orice militar în aproximativ 80 de ani, scrie BusinessInsider

Un general australian în retragere a descris liniile defensive pe care Rusia le-a construit în Ucraina drept „mult mai complexe și mai mortale decât orice a experimentat orice armată în aproape 80 de ani”.

Fostul ofițer, Mick Ryan, a declarat pentru The Economist că străpungerea acestor apărări ar necesita cele mai bune abilități operaționale cu arme combinate iar analistul militar Michael Kofman a declarat pentru presă că Ucraina nu a arătat acest lucru.

Mick Ryan descrie obstacolele rusești ca fiind „mult mai complexe și mai mortale decât orice a experimentat orice armată în aproape 80 de ani”. Cu zeci de kilometri adâncime, apărarea este destinată să descompună sau să încetinească chiar și cele mai competente echipe de arme combinate și să le separe de suportul lor logistic. Ceea ce ucrainenii încearcă să facă pe frontul de sud — să conducă spre sud, către orașul ocupat Melitopol și portul Berdiansk, cu scopul de a tăia forțele de ocupație ruse în două și de a rupe podul terestre al Rusiei cu Crimeea — este incredibil de greu.

Forțele ucrainene se confruntă cu o combinație letală: milioane de mine, drone care transmit imagini în direct înapoi operatorilor lor, muniții Lancet, blocarea și dezactivarea dronelor ucrainene, rachete cu rază lungă de acțiune și elicoptere de atac, toate împletite printr-o rețea densă a senzorilor și a legăturilor de date. Chiar și atunci când minele sunt curățate, aeronavele sau artileria re-însămânțează rapid câmpurile cu muniție cu dispersie.

Depășirea unor astfel de apărări bine pregătite, spune Ryan, necesită abilități operaționale cu arme combinate de cel mai înalt nivel. Este ceva ce ucrainenii nu au demonstrat încă la scară, spune Michael Kofman, un analist militar care a vizitat prima linie la începutul lunii iulie. Mai mult, tehnicile și tehnologia pentru încălcarea apărării abia au evoluat în 30 de ani. Chiar și cele mai bine antrenate armate ale NATO care se bucură de superioritate aeriană s-ar putea lupta să depășească astfel de obstacole. „Trebuie să rupem această combinație”, spune sursa militară ucraineană.

Pe de altă parte, forța rusă din spatele acestor linii a fost în mod clar întinsă sever de strategia de uzură a Ucrainei. Unitățile rusești, spune sursa, „devin mai mici... companiile care înainte aveau 150 de oameni au acum doar 20-30, iar batalioanele de 500-600 sunt acum 200 sau 250”. Dacă breșele în linie pe care le-au realizat ucrainenii pot fi duse mai departe, rușii ar putea avea dificultăți în a găsi întăriri.

Deocamdată, linia frontului este un meci sângeros de du-te vino, ambele părți făcând mici avansuri și retrageri. În ciuda lipsei unor succese majore, moralul ucrainean pare să reziste. Trupele își dau seama că se află pe o lovitură lungă și grea, dar oficialii occidentali familiarizați cu situația raportează că rămân foarte motivați.

Ucraina și-a început mult așteptata contraofensivă în iunie, menită să recupereze teritoriul din estul și sudul țării. Dar a făcut doar câștiguri marginale.

Președintele ucrainean Volodimir Zelensky a declarat că eforturile au fost îngreunate de apărarea puternică pe care Rusia a fost capabilă să o construiască în timp ce aștepta începerea marelui atac al Ucrainei.

Alții au comparat luptele din Ucraina cu războaiele de o sută de ani.

Natura lentă, măcinată a ciocnirilor și a războiului de tranșee înseamnă că câmpurile de luptă din Ucraina arată ca cele din Primul Război Mondial, deși cu o tehnologie mai avansată, au declarat experții pentru Insider .

Un fost ofiter al Armatei care a luptat în Afganistan, Irak și Ucraina a spus că luptele din țara est-europeană au fost mult mai grave decât cele din celelalte țări. David Bramlette a spus pentru The Daily Beast că a avut sprijin aerian, informații, supraveghere și recunoaștere atunci când a fost în Irak și Afganistan.

„Cea mai proastă zi din Afganistan și Irak este o zi grozavă în Ucraina”, a spus el.

Alte stiri din Externe

Ultima oră