Lider taliban în urma declarațiilor Prințului Harry conform cărora ar fi ucis 25 de luptători: „nu sunt piese de șah, au fost oameni”

06 Ian 2023
Lider taliban în urma declarațiilor Prințului Harry conform cărora ar fi ucis 25 de luptători: „nu sunt piese de șah, au fost oameni”

Un lider taliban de rang înalt i-a spus prințului Harry că militanții pe care i-a ucis în Afganistan au fost „nu sunt piese de șah, au fost oameni”.

Răspunzând dezvăluirilor din memoriile viitoare ale lui Harry că a ucis 25 de luptători talibani, Anas Haqqani, un consilier principal al ministrului de interne, a postat pe Twitter: „Domnule Harry! Cei pe care i-ați ucis nu erau piese de șah, erau oameni; aveau familii care așteptau întoarcerea lor. Printre ucigașii afganilor, nu mulți au decența ta să-și elibera conștiința și să-și mărturisească crimele de război”, conform Sky News.

Un alt oficial taliban, Bilal Karimi, purtătorul de cuvânt adjunct al Emiratului Islamic, a adăugat că declarația lui Harry a arătat că „astfel de crime nu se limitează doar la anumiți participanți în cadrul războiului” și a adăugat că „fiecare ocupant are o istorie de astfel de crime”. Harry scrie despre cele două perioade petrecute în teatrul de război din Afganistan în cartea sa foarte așteptată. În ea, prințul dezvăluie că a ucis 25 de luptători și spune că nu i-a considerat „oameni”, ci ca „piese de șah” care fuseseră scoase de pe tablă. El adaugă: „Nu a fost ceva care să mă umple de satisfacție, dar nici nu mi-a fost rușine”.

Cu puțin timp înainte ca Haqqani să scrie pe Twitter, un fost ofițer superior al armatei a declarat pentru Sky News că aceste comentariile lui Harry au fost „interpretate greșit” și ar putea incita la un atac asupra soldaților britanici. Colonelul Richard Kemp, care a preluat comanda forțelor britanice în Afganistan în 2003, înainte de a se pensiona, a spus că sugestia prințului că soldații britanici sunt antrenați să-și vadă inamicii ca fiind „mai puțin decât oameni” este deosebit de periculoasă. El a spus că remarcile lui Harry „au fost probabil prost interpretate din două motive. Unul este sugestia lui că a ucis 25 de oameni i-ar fi reincitat pe acei oameni care îi doresc rău”.

Col Kemp, care s-a retras în 2006, a adăugat: „Cealaltă problemă pe care am găsit-o în comentariile sale a fost că el a caracterizat armata britanică practic că l-a antrenat pe el și pe alți soldați să-și vadă inamicul ca fiind mai puțin uman, la fel ca piese de șah pe o tablă, să fie eliminați, ceea ce nu este cazul. Este opusul realității." El a spus că aceste comentarii în special ar putea „incita unii oameni să încerce un atac asupra soldaților britanici oriunde în lume”. Col Kemp a mai spus că oamenii care îi susțin pe talibani ar putea fi acum „motivați să-l omoare pe Harry” din cauza amintirilor care au fost „reînviate” de comentariile sale.

El a adăugat: „Să sperăm că nu vor reuși și sunt sigur că are o securitate destul de bună, dar aceasta este o problemă”. Lord Darroch, un fost consilier pentru securitate națională, a spus că dacă l-ar fi ghidat pe Prințul Harry l-ar fi „sfatuit împotriva oferiri de detalii pe care nu le-a omis din carte”.

.

Alte stiri din Externe

Ultima oră