Duminică, 6 septembrie, Germania îl omagiază pe politicianul Franz Josef Strauß, de la a cărui naștere se împlinesc exact o sută de ani.
Născut în Munchen, Strauß a fost cel mai important lider din istoria partidului CSU. A fost cooptat în Parlamentul german în 1953, ca ministru pentru Sarcini Speciale. Doi ani mai târziu a devenit ministru pentru Probleme Nucleare.
Timp de șase ani a fost ministru al Apărării (1956-1962). Ulterior a devenit ministru al Finanțelor (1966-1969). Timp de zece ani (1978-1988), el a fost prim-ministru al landului Bavaria, fiind în functie până în ziua decesului, 3 octombrie 1988. A fost și membru fondator al companiei Airbus.
Cotidianul Die Welt detonează bomba în ediția Welt am Sonntag și lansează ipoteza că Strauß a fost de fapt agent sub acoperire al serviciilor secrete americane.
Jurnaliștii germani citează un referat al juristului berlinez Enrico Brissa, lector universitar la Universitatea din Jena, care susține că în arhiva serviciillor secrete Stasi din DDR există documente care atestă colaborarea dintre Strauß și serviciile secrete militare americane Office of Strategic Services (OSS).
Mai exact, Strauß este acuzat că în 1944 a livrat documente secrete agențiilor americani.
Referatul lui Brissa a fost publicat în Arhivele Germaniei ale Centrului Național pentru Dezvoltare Politică (BpB).
“Documentele recent descoperite din arhivele fostului minister pentru securitatea de stat din DDR (STASI), precum și din arhivele serviciilor secrete BND, oferă indicii necunoscute până acum despre o posibilă legătură secretă între Strauß și SUA”, notează Brissa în referatul său.
Juristul susține că are dovezi că, în octombrie 1944, Strauß a predat documente secrete privind apărarea aeriană a orașelor din sudul Germaniei, printre care și Wurzburg, unor agenți americani.
Întâlnirea dintre Strauß și agentii OSST ar fi avut loc în localitatea St. Margarethen, aflată la granița cu Elveția.
„Dacă lucrurile vor fi confirmate, atunci trebuie să regândim un capitol important din istoria Germaniei“, consideră Brissa.
BpB nu s-a dezis de referatul juristului, iar președintele instituției Thomas Kruger consideră că este “o contribuție științifică majoră”.