Legenda hocheiului pe gheață, primul jucător din istorie care a semnat un contract de 1 milion de dolari, a decedat

31 Ian 2023
Legenda hocheiului pe gheață, primul jucător din istorie care a semnat un contract de 1 milion de dolari, a decedat

Bobby Hull, membrul Hall of Fame de hochei, primul jucător din NHL care a marcat peste 50 de goluri într-un sezon, a murit la vârsta de 84 de ani, au declarat luni Chicago Blackhawks. Hull, un jucător canadian care a avut o lovitură de temut și a fost cunoscut drept „Golden Jet” din cauza părului său blond și a vitezei pe gheață, i-a ajutat să-i conducă pe Blackhawks la un campionat Stanley Cup în 1961, care a pus capăt unei secete de 23 de ani pentru titluri, conform The Guardian,

„Hull face parte dintr-un grup de elită de jucători care au avut un impact istoric asupra clubului nostru de hochei”, au spus Blackhawks într-un comunicat. „Generații de locuitori din Chicago au fost uimiți de priceperea la tragere a lui Bobby, abilitățile de patinaj și conducerea generală a echipei.”

Extremul stânga electric a ajutat la reînvierea averilor unei francize Blackhawks care, înainte de sosirea sa, ratase playoff-urile în 11 din cele 12 sezoane anterioare.

Hull, care împreună cu colegul său de echipă Stan Mikita a popularizat lama curbată a beței de hochei care le-a oferit trăgătorilor mai multă viteză și a făcut ca pucul să se miște diferit uneori, a jucat 15 sezoane cu Chicago și cele 604 de goluri ale sale rămân un record de franciză.

Hull a fost de cinci ori marcator de 50 de goluri, a condus NHL în marcarea de goluri de șapte ori, a câștigat de două ori trofeul Hart ca cel mai valoros jucător al ligii și a fost votat de 10 ori de 10 ori stele la prima echipă pe aripa stângă.

„Când Bobby Hull a ajuns să ia o lovitură, fanii din NHL s-au ridicat în picioare în așteptare, iar portarii adversari s-au pregătit”, a declarat comisarul NHL, Gary Bettman, într-un comunicat. „În perioada vârstei sale, nu a existat un marcator mai prolific în tot hocheiul.”

În 1972, Hull s-a alăturat Asociației Mondiale de Hochei, când a semnat primul contract de un milion de dolari din istoria hocheiului, pentru a juca pentru Winnipeg Jets, care s-au mutat la Phoenix în 1996 și au devenit Coyotes.

Decizia l-a costat pe Hull șansa de a juca pentru Echipa Canada în Seria Summit din 1972 împotriva Uniunii Sovietice, deoarece NHL i-a blocat participarea. Seria, câștigată de Canada, rămâne un moment definitoriu pentru o generație de canadieni.

Fiul lui Hull, Brett, a jucat și el în NHL, marcând 741 de goluri și câștigând Cupele Stanley cu Dallas și Detroit, înainte de a se alătura tatălui său în Hall of Fame în 2009.

Moștenirea lui Hull a fost pătată de acuzații de abuz domestic și rasism. Dar el a fost unul dintre cele mai mari vedete din NHL când a luat decizia de a trece la Asociația Mondială de Hochei în 1972, devenind primul jucător care a semnat vreodată un contract în valoare de 1 milion de dolari, când a încheiat un contract de 10 ani în valoare de 1,75 milioane de dolari cu Winnipeg Jets, conform Forbes.

Alte stiri din Externe

Ultima oră