La doar o săptămână înainte de organizarea unui nou scrutin prezidențial, autoritățile române denunță o tentativă de destabilizare a ordinii constituționale prin „atacuri judiciare coordonate”, după ce sute de contestații au fost depuse în instanțele din toată țara împotriva anulării primului tur al alegerilor din noiembrie 2024. Anularea, justificată de suspiciuni de ingerință rusă și confirmată de Curtea Constituțională, a provocat o criză politică de amploare și a alimentat tensiunile într-un climat electoral deja fragil, scrie Le Monde
Din cauza suspiciunilor de ingerință rusă, primul tur al alegerilor prezidențiale – câștigat inițial de Călin Georgescu – a fost anulat. De atunci, au fost înregistrate peste 200 de contestații, potrivit Curții Constituționale, deși anularea este „obligatorie din punct de vedere juridic”.
România a denunțat vineri, 25 aprilie, cu doar o săptămână înaintea unui nou scrutin, „un atac judiciar coordonat”, după ce în instanțele din întreaga țară au fost depuse sute de contestații împotriva anulării alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie. În urma acelui scrutin, câștigat surprinzător de Călin Georgescu – un candidat de extremă dreapta aproape necunoscut, care a beneficiat de o campanie masivă pe rețeaua TikTok – și afectat de suspiciuni de ingerință rusă, țara trăiește într-un climat politic extrem de tensionat.
Primul tur a fost anulat, iar fostul înalt funcționar a fost exclus din cursă, ceea ce a declanșat proteste masive ale susținătorilor săi, care au denunțat un „lovitură de stat”. În acest context tulbure, Curtea Constituțională a anunțat că a primit peste 200 de contestații în ultimele luni, în ciuda faptului că decizia de anulare este „obligatorie din punct de vedere juridic” și „nu poate fi atacată”. Într-un comunicat, instituția a subliniat necesitatea de a „restabili de urgență ordinea” în fața celor care încearcă să provoace haos.
Tentative de „discreditare” a sistemului judiciar
Toate acțiunile în justiție au fost respinse, cu o singură excepție: o contestație admisă de Curtea de Apel din Ploiești – o decizie care a generat confuzie și care a fost ulterior anulată, vineri, de Înalta Curte de Casație și Justiție.
În spatele acestei ofensive judiciare s-ar afla, potrivit presei românești, o fostă magistrată simpatizantă a lui Călin Georgescu. În videoclipuri virale postate pe TikTok, aceasta a explicat „strategia” de a inunda instanțele și de a „găsi judecătorul” care ar putea întoarce decizia. „Este o situație absolut inacceptabilă”, a reacționat ministrul justiției, Radu Marinescu, într-o declarație pentru AFP, vorbind despre „atacuri judiciare coordonate” care urmăresc să „discrediteze” sistemul de justiție în scopuri politice.
România, stat membru al UE și NATO, vecin al Ucrainei, „este din nou victima unui atac hibrid”, a avertizat Crin Antonescu, candidatul coaliției proeuropene aflate la guvernare. În schimb, candidatul de extremă dreapta George Simion, care l-a înlocuit pe Georgescu după descalificarea acestuia, a salutat decizia simbolică a „curajosului judecător de la Ploiești”. Favorit în sondaje, Simion a lansat un apel la mobilizare pentru noul scrutin, programat pentru 4 mai, urmat de turul doi pe 18 mai.