Un candidat pro-rus a creat duminică o surpriză în primul tur al alegerilor prezidențiale din România strângând tot atâtea voturi cât șeful guvernului pro-european, potrivit rezultatelor care acoperă 85% din buletinele de vot numărate, scrie Le Figaro
Un candidat pro-rus pe care sondajele l-au plasat la mai puțin de 10% intenții de vot a creat o surpriză duminică în primul tur al alegerilor prezidențiale din România. Potrivit rezultatelor Călin Georgescu a primit tot atâtea voturi ca premierul pro-european Marcel Ciolacu, sau aproape 22% față de 21,6% pentru rivalul său.
Marcel Ciolacu, în vârstă de 56 de ani, le-a mulțumit alegătorilor săi pentru că i-au acordat un prim loc, un rezultat „clar ca de cristal” , în timp ce a cerut oamenilor să aștepte numărătoarea completă pentru a afla cu cine se va confrunta pe 8 decembrie. Doamna Lasconi, o fostă jurnalistă în vârstă de 52 de ani, convertită la politică, ceruse, de asemenea, prudență. „Scorurile sunt foarte apropiate, încă nu este timpul să sărbători ”, a spus ea.
În extrema dreaptă, liderul partidului AUR (Alianța pentru Unitatea Românilor), George Simion, în vârstă de 38 de ani, care era prezis a fi al doilea, este în prezent al patrulea. Cu toate acestea, nu a recunoscut înfrângerea. „Vom vedea rezultatele”, a declarat el, promițând „alte două bătălii” , la alegerile legislative de la 1 decembrie și o săptămână mai târziu pentru turul doi al alegerilor prezidențiale.
Extrema dreaptă „marele câștigător”
„Extrema dreaptă este de departe marele câștigător al acestor alegeri”, a comentat pentru AFP politologul Cristian Pirvulescu, subliniind că a câștigat aproape o treime din voturi. Este o răsturnare pentru această țară de 19 milioane de locuitori care a rezistat până acum posturilor naționaliste, deosebindu-se de Ungaria sau Slovacia.
Cu discursul său pasional cu tentă mistică și conspirationistă, George Simion, fan al lui Donald Trump, a valorificat suferința unei părți a populației sărăcită de inflația ridicată. Cât despre rivalul său, domnul Georgescu, acesta își datorează scorul unei campanii TikTok care a devenit virală, axată pe nevoia de a opri ajutorul acordat Ucrainei. „În această seară, poporul român a strigat după pace. Și a strigat foarte tare, extrem de tare ”, a reacționat el.
După zece ani la putere a lui Klaus Iohannis, un fervent susținător al Kievului devenit foarte nepopular în special datorită călătoriilor sale scumpe în străinătate finanțate din bani publici, alegătorii și-au pus, așadar, ochii pe trei candidați antisistem, în spatele premierului. În București, mai mulți locuitori și-au spus AFP dorința de „schimbare, de a vedea în sfârșit lucrurile în mișcare” , precum Andreea Irimie, o profesoară de 29 de ani, care a venit la vot într-o duminică rece și însorită, alții evocându-și teama de război.
O coaliție care se anunță dificilă
România, împărțind o graniță de 650 de kilometri cu Ucraina și mărginită de Marea Neagră, joacă un rol strategic „vital” , amintește think tank-ul New Strategy Center într-un studiu. Atât pentru NATO, din care găzduiește peste 5.000 de militari, cât și pentru tranzitul cerealelor ucrainene.
Cu aceste scoruri bune la prezidențiale, extrema dreaptă ar trebui să beneficieze de „un efect de contagiune” la alegerile legislative de la 1 decembrie, între cele două tururi ale prezidențialei, prezice Părvulescu. Ceea ce prevestește negocieri dificile pentru a forma o coaliție.