Le Figaro: Prorus, teoretician al conspirației, ecologist... Cine este Călin Georgescu, candidatul care a ieșit pe primul loc la alegerile prezidențiale din România?

25 Noi 2024
Le Figaro: Prorus, teoretician al conspirației, ecologist... Cine este Călin Georgescu, candidatul care a ieșit pe primul loc la alegerile prezidențiale din România?

Candidatul a ajuns în fața premierului pro-european. Cu toate acestea, el a primit puțin sprijin în sondaje, scrie Le Figaro

Campania sa, desfășurată prin TikTok, o rețea de socializare chineză, a zburat sub radar. Călin Georgescu, candidat pro-rus, a primit doar 8% din voturi în sondaje. El a obținut 23% din voturi  în această duminică în primul tur al alegerilor prezidențiale din România. „În această seară, poporul român a strigat după pace. Și a strigat foarte tare, extrem de tare”, a pledat el, făcând aluzie la poziția sa împotriva ajutorului acordat Ucrainei . România, care împarte 2.500 km de granițe cu ea, a fost un susținător important al Kievului încă din primele zile ale invaziei ruse. Găzduiește aproape cinci mii de soldați NATO, inclusiv francezii din misiunea Aigle . 

„Ar trebui să fim atenți. Nu ar trebui să fim implicați, nu este treaba noastră”, a spus el.

Călin Georgescu și-a îndulcit declarațiile față de NATO și Statele Unite în videoclipuri publicate pe TikTok. Contul său are 245.000 de abonați. El apare acolo călare, la liturghie sau la judo. Clipurile sale, ritmice cu fundal muzical, îi oferă o vizibilitate semnificativă. „România nu a negociat nimic și a pierdut totul”, a declarat el despre aderarea Bucureștiului la NATO în 2004. Alianța a instalat la Deveselu, comună rurală care găzduiește o fostă bază comunistă, un scut antirachetă. „Scutul nu are nimic de-a face cu apărarea. Dacă ceva, ne-a condus într-un conflict de care nu aveam nevoie. Scutul în sine face parte din politica confruntării. Scutul nu este o chestiune de pace, pentru că este prezentat de cei care au tras cu tunuri la diferitele porți”, regretă el.

România „nu mai reprezintă nimic extern, zero” de la aderare, judecă el. „În cazul în care o țară din [Alianța Atlantică] este atacată de Rusia, vă asigur că NATO nu îi va lua apărarea”, a afirmat el. Poziția sa, foarte defavorabilă alianței atlantice, amintește de cea a lui Alexandr Stoianoglo, candidat la alegerile prezidențiale din vecina Moldova de la începutul lunii noiembrie, calificat și el drept pro-rus. În cadrul campaniei, Călin Georgescu și-a evidențiat proiectul emblematic: Hrana, Apa, Energie. Trebuie să permită independența agricolă a României prin dezvoltarea fermelor mici, reducerea costurilor și creșterea producției. De asemenea, el a argumentat în favoarea construirii unei „conducte de apă” care să permită României, în cazul unei secete globale, să „domine” planeta. 

Un specialist în ecologie

Călin Georgescu a lucrat de mult timp pe teme agricole. Diploma sa de la Institutul Agronom din București, obținută în 1986 cu specializarea în planificare regională, i-a permis să fie numit consilier al ministrului Mediului Marcian Bleahu în 1991. Cu doi ani mai devreme, România și-a câștigat libertatea politică prin răsturnarea dictatorului comunist Nicolae Ceausescu. A devenit secretar general al ministerului său de supraveghere între 1997 și 1998. Din 2000, și timp de unsprezece ani, a condus Centrul național pentru dezvoltare durabilă. A deținut mai multe funcții în cadrul executivului în perioada anilor 2000-2010: director în Ministerul Afacerilor Externe, coordonator al Strategiei de Dezvoltare Durabilă...

Călin Georgescu își face reputația de specialist în probleme ecologice. Între 2010 și 2012, a devenit raportor special pentru implicațiile privind drepturile omului ale managementului ecologic și eliminării produselor și deșeurilor periculoase la Națiunile Unite. A fost numit apoi Președinte al Centrului European de Sprijin pentru Clubul de la Roma între 2013 și 2015, și Director Executiv al Institutului Global al Indexului de Sustenabilitate al Națiunilor Unite între 2015 și 2016. În timpul campaniei sale, candidatul a declarat că „ONU este condusă de o oligarhie care este legată de un sistem de pedofili . O afirmație populară în anumite cercuri ale conspirației.

Aceste funcții i-au atras atenția lui George Simion, pe care l-a învins în alegerile prezidențiale din această duminică, copreședinte al partidului naționalist Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), care militează în special pentru unirea Moldovei și României. Partidul a intrat în Parlament la alegerile legislative din 2020 și l-a propus fără succes pe Călin Georgescu în funcția de prim-ministru, deși nu a fost ales atunci. El a repetat anul următor. George Simion a anunțat la începutul lui 2022 că vrea să-l numească președinte de onoare al partidului. La televiziunea română, Călin Georgescu a fost chestionat în ianuarie despre o declarație anterioară în care a descris două figuri ale fascismului și antisemitismului românesc drept „eroi români” : Corneliu Zelea Codreanu, deputat naționalist din perioada interbelică și Ion Antonescu, pro -Șeful guvernului german în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. El își menține poziția: „toți au făcut fapte bune și alții nu atât de bune, dar în general un lider autentic este cel care spune adevărul și dacă nu spui adevărul, știi să fii lider”.

Cuvintele lui stârnesc scandal. Comunitatea evreiască și istoricii sunt revoltați și instanțele deschid o anchetă pentru promovarea cultului persoanelor vinovate de genocid și crime de război. George Simion îi cere să-și retragă comentariile, dar refuză. „Au fost fapte bune și fapte pe care nu le pot comenta, dar istoricii trebuie să demonstreze și asta este treaba lor, nu a noastră. Referitor la martiri nu pot avea o părere, dar pot spune, repet, că vin din istoria noastră”, explică el. Atunci AUR a decis să nu-l numească preşedinte de onoare. Călin Georgescu se consideră a fi fost victima „manipulării globale orchestrate de lobby-urile internaționale” . Se distanțează de partid și se prezintă, în 2024, ca independent la alegerile prezidențiale din România. Duminica viitoare, alegerile legislative vor oferi o privire de ansamblu asupra peisajului politic, înaintea turului doi al alegerilor prezidențiale din 8 decembrie.

Alte stiri din Externe

Ultima oră