Lavrov: Rusia este „pregătită să ajungă la un acord” cu SUA privind Ucraina

25 Apr 2025
Lavrov: Rusia este „pregătită să ajungă la un acord” cu SUA privind Ucraina

Într-un interviu acordat emisiunii „Face the Nation” de la CBS, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că Rusia este „pregătită să ajungă la un acord” cu Statele Unite privind Ucraina, sugerând că se poartă negocieri neoficiale pentru încheierea războiului. Declarațiile sale vin în contextul intensificării atacurilor asupra capitalei Kiev și al presiunilor tot mai mari din partea administrației Trump pentru finalizarea unui acord de pace.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat joi că Kremlinul este „pregătit să ajungă la un acord” cu Statele Unite privind Ucraina, deși a adăugat că anumite elemente trebuie „ajustate”.

„Președintele Statelor Unite consideră, și cred că are dreptate, că ne îndreptăm în direcția corectă”, a declarat Lavrov într-un interviu acordat joi emisiunii „Face the Nation with Margaret Brennan”.

Lavrov a refuzat să spună ce anume se discută în cadrul negocierilor sau dacă un acord este iminent. El a subliniat că negocierile „nu trebuie să fie publice”.

„Negocierile continuă, iar până la încheierea lor, nu putem dezvălui despre ce este vorba”, a spus Lavrov.

Declarațiile au venit după ce Rusia a lovit Kievul în noaptea de joi, ucigând cel puțin opt persoane și rănind peste 70, în cel mai sângeros atac asupra capitalei ucrainene din ultimele luni, în timp ce președintele Trump promovează o propunere de încheiere a războiului.

Întrebată de Brennan ce a justificat uciderea civililor, având în vedere că Ucraina declarase în martie că este pregătită pentru un armistițiu, Lavrov a răspuns: „Noi vizăm doar obiective militare sau locații civile utilizate în scopuri militare”, adăugând că „președintele Putin a exprimat acest lucru de nenumărate ori și nu este diferit nici de această dată”.

Lavrov a sugerat că atacul a fost intenționat, argumentând că „dacă a fost o țintă folosită de armata ucraineană, atunci ministrul apărării și comandanții din teren au dreptul să o atace”.

Cu toate acestea, vorbind despre discuțiile cu Ucraina, el a spus că „există mai multe semne că ne mișcăm în direcția bună”. Printre acestea, l-a menționat pe Donald Trump drept „probabil singurul lider de pe planetă care a recunoscut necesitatea de a aborda cauzele reale ale acestei situații”.

Între timp, Trump a lansat o rară critică la adresa președintelui rus într-o postare pe Truth Social, joi dimineață, afirmând că este „nemulțumit” de atacurile asupra Kievului, subliniind că acestea au avut loc în timp ce el încerca să ajungă la un acord de pace. A calificat momentul drept „foarte prost ales” și s-a adresat direct lui Putin: „Vladimir, OPREȘTE-TE!”

Rusia a lansat invazia la scară largă a Ucrainei în 2022, după ce a trimis inițial trupe în estul Ucrainei în 2014. Rusia susține că ofensiva a fost provocată de Ucraina și de Occident, o afirmație respinsă de SUA și Europa.

Donald Trump a repetat în mod constant că Rusia își dorește pacea și continuă să îl critice public pe liderul ales democratic al Ucrainei, Volodimir Zelenski, în ciuda faptului că Ucraina a acceptat propunerea sa de armistițiu de 30 de zile. Pe parcursul campaniei electorale, Trump a promis că va încheia războiul într-o singură zi. Dar, după aproape 100 de zile de mandat, un acord încă întârzie.

Miercuri, vicepreședintele JD Vance a avertizat că Rusia și Ucraina trebuie să ajungă la o înțelegere de pace, în contextul unor întâlniri între emisari din Marea Britanie, Franța, SUA, Ucraina și Germania desfășurate la Londra. Vance a declarat că administrația de la Washington a prezentat „o propunere foarte clară atât rușilor, cât și ucrainenilor, și este momentul ca aceștia să spună da sau ca Statele Unite să se retragă din acest proces.”

Vance a spus că fereastra pentru diplomație se închide, iar SUA își imaginează o înghețare a conflictului militar mai mult sau mai puțin de-a lungul liniilor existente. Institutul pentru Studiul Războiului estimează că Rusia controlează aproximativ 18% din teritoriul Ucrainei. Între timp, emisarul american Keith Kellogg s-a întâlnit la Londra cu aliații europeni și cu reprezentanții Ucrainei. Partenerii europeni sunt îngrijorați că poziția SUA pune accentul pe presiunea asupra Ucrainei, victima invaziei ruse, fără a obține concesii clare din partea agresorului.

Ulterior, miercuri, Trump l-a acuzat pe Zelenski că prelungește conflictul, afirmând că acesta a refuzat să accepte controlul rus asupra Crimeei ca parte a unui acord de încetare a focului. Crimeea, situată în sudul Ucrainei, este ocupată de Rusia din 2014.

Trump a declarat într-o postare că SUA nu i-au cerut lui Zelenski să recunoască Crimeea ca teritoriu rusesc, dar a adăugat și că „Crimeea a fost pierdută cu ani în urmă”, pe vremea când Barack Obama era președinte. Trump a spus că părțile sunt „foarte aproape de un acord, dar omul care 'nu mai are nicio carte de jucat' trebuie acum, în sfârșit, SĂ ÎL ÎNCHEIE”.

Trump le-a spus reporterilor, joi după-amiază, în Biroul Oval, că „punem multă presiune pe Rusia”, deși nu era clar la ce presiune se referea. SUA nu au impus noi sancțiuni Rusiei, iar președintele a susținut că abținerea lui Putin de la ocuparea întregii Ucraine este, în sine, o concesie. Trump a reiterat că, în opinia sa, Rusia „vrea să încheie un acord”, dar „este nevoie de doi pentru tango”.

„Și Ucraina trebuie să-și dorească un acord, iar ei sunt loviți foarte dur. Eu cred că își doresc un acord”, a declarat președintele.

Zelenski a republicat pe rețelele sociale o declarație din 2018 a fostului secretar de stat Mike Pompeo privind Crimeea, în care se afirma că „Statele Unite își reafirmă ca politică refuzul de a recunoaște pretențiile Kremlinului de suveranitate asupra unui teritoriu cucerit prin forță, în contradicție cu dreptul internațional”.

Acea politică de înarmare a Ucrainei și de respingere a anexării teritoriale prin forță pare să se fi schimbat în timpul celui de-al doilea mandat Trump.

Secretarul de stat Marco Rubio, care l-a însoțit pe președinte joi la întâlnirea bilaterală cu premierul Norvegiei în Biroul Oval, a adăugat că „acest război poate fi încheiat”, menționând o „întâlnire excelentă” de miercuri și alte întâlniri programate pentru weekend.

„Le-am arătat linia de sosire, trebuie ca ambele părți să spună da”, a spus Rubio. „Dar ceea ce s-a întâmplat aseară cu acele atacuri cu rachete ar trebui să le amintească tuturor de ce acest război trebuie să se termine.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră