Lavrov: „Occidentul este în pragul unei ciocniri militare între puterile nucleare”

22 Apr 2024
Lavrov: „Occidentul este în pragul unei ciocniri militare între puterile nucleare”

Rusia a declarat luni că sprijinul militar al SUA, britanic și francez pentru Ucraina a împins lumea în pragul unei ciocniri directe între cele mai mari puteri nucleare ale lumii, care s-ar putea sfârși într-o catastrofă, scrie SwissInfo

Invazia Ucrainei de către președintele Vladimir Putin din 2022 a declanșat cea mai gravă ruptură a relațiilor dintre Rusia și Occident de la criza rachetelor din Cuba din 1962, potrivit diplomaților ruși și americani.

La doar două zile după ce parlamentarii americani au aprobat un ajutor militar suplimentar de miliarde de dolari pentru Ucraina, ministrul de externe Serghei Lavrov a declarat că Statele Unite și NATO sunt obsedate de ideea de a provoca „înfrângere strategică” Rusiei.

Lavrov a spus că sprijinul occidental pentru Ucraina pune Statele Unite și aliații săi în pragul unei ciocniri militare directe cu Rusia.

„Occidentalii se clatină periculos în pragul unei ciocniri militare directe între puterile nucleare, care este plină de consecințe catastrofale”, a declarat Lavrov la o conferință de la Moscova despre neproliferare.

„De o preocupare deosebită este faptul că „troica” statelor nucleare occidentale se numără printre sponsorii cheie ai regimului criminal de la Kiev, principalii inițiatori ai diferitelor măsuri provocatoare. Vedem riscuri strategice serioase în acest lucru, ceea ce duce la o creștere a nivelului de pericol nuclear.”

De la începutul războiului, Rusia a avertizat în mod repetat asupra riscurilor nucleare în creștere - avertismente pe care Statele Unite spun că trebuie să le ia în serios, deși oficialii americani spun că nu au văzut nicio schimbare în postura nucleară a Rusiei.

Putin prezintă războiul ca parte a unei bătălii de secole cu un Occident decadent despre care spune că a umilit Rusia după căderea Zidului Berlinului în 1989, prin extinderea NATO și încălcarea în ceea ce Moscova consideră a fi sfera istorică de influență a Rusiei.

Ucraina și susținătorii săi occidentali spun că războiul este o acaparare de pământ în stil imperial de către o dictatură coruptă care va duce Rusia într-o fundătură strategică. Liderii occidentali au promis că vor lucra pentru o înfrângere a forțelor ruse în Ucraina, excluzând în același timp orice desfășurare de personal NATO acolo.

Război rece?

Pe măsură ce relațiile s-au deteriorat, Rusia și Statele Unite și-au exprimat ambele regrete cu privire la dezintegrarea rețelei de tratate de control al armelor care urmăreau să încetinească cursa înarmărilor Războiului Rece și să reducă riscul unui război nuclear.

Rusia și Statele Unite sunt de departe cele mai mari puteri nucleare ale lumii, deținând peste 10.600 din cele 12.100 de focoase nucleare ale lumii. China are al treilea arsenal nuclear ca mărime, urmată de Franța și Marea Britanie.

Lavrov a spus că, având în vedere criza actuală, nu există nicio bază pentru dialogul cu Statele Unite privind controlul armelor.

„În contextul unui război hibrid total purtat împotriva noastră, nu există nicio bază pentru dialogul cu Statele Unite privind controlul armelor și stabilitatea strategică în general”, a spus el.

El a acuzat Occidentul că încearcă să impună restricții asupra arsenalelor nucleare ale Rusiei și Chinei, dezvoltând în același timp capabilități non-nucleare într-un efort de a obține superioritatea militară unilaterală.

Lavrov a spus că Occidentul construiește un sistem global de apărare antirachetă care ar putea decapita un rival, bazând arme nucleare în Europa, bazând rachete cu rază medie și mai mică în regiuni din întreaga lume și pregătindu-se să desfășoare arme în spațiu.

În februarie, Putin a declarat că Rusia s-a opus desfășurării de arme nucleare în spațiu, iar ministrul său apărării a negat acuzațiile Washingtonului că Rusia își dezvoltă o capacitate nucleară pentru spațiu.

Statele Unite spun că își dezvoltă capacitățile de apărare în conformitate cu acordurile internaționale. Spune că dorește doar utilizarea pașnică a spațiului cosmic și că planurile sale de apărare antirachetă sunt defensive.

Lavrov a acuzat Occidentul și că a purtat o campanie de propagandă pentru a discredita Rusia.

„Scopul Occidentului este de a distrage atenția comunității internaționale de la amenințările reale din spațiul cosmic, de a obține alocarea de resurse financiare suplimentare pentru a-și construi capacitățile spațiale militare naționale”, a spus Lavrov.

„Prioritatea noastră rămâne dezvoltarea unui instrument internațional obligatoriu din punct de vedere juridic care să stabilească garanții de încredere pentru a preveni desfășurarea de arme în spațiul cosmic.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră