Lavrov mulțumește Braziliei pentru eforturile depuse pentru pacea în Ucraina

17 Apr 2023
Lavrov mulțumește Braziliei pentru eforturile depuse pentru pacea în Ucraina

Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, se află în vizită în Brazilia unde urmează să se întâlnească cu președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva. Înainte de această întâlnire, șeful diplomației ruse, pentru care autoritățile braziliene au întins covorul roșu pe aeroportul din Brasilia, a vorbit la prânz cu omologul său, Mauro Vieira, scrie Le Monde.

„Mulțumim Braziliei pentru contribuția sa la [căutarea] unei soluții la acest conflict ”, a spus el la o conferință de presă. „Suntem interesați să vedem acest conflict să se încheie cât mai curând posibil ”, a continuat el, îndemnând în același timp la o soluție „de durată și nu imediată”.

Săptămâna trecută, în timpul unei vizite oficiale în China, Lula și-a reiterat intenția de a crea un „G20 pentru pace” , un grup de țări al cărui scop ar fi să lucreze pentru încheierea conflictului din Ucraina. El a mai spus că Statele Unite ar trebui să „nu mai încurajeze războiul și să înceapă să vorbească despre pace”. Și „Uniunea Europeană trebuie să înceapă să vorbească despre pace” , a lansat sâmbătă președintele brazilian în fața jurnaliștilor de la Beijing.

A doua zi, în timpul unei escale în Emiratele Arabe Unite, Lula a considerat că războiul lansat de Rusia în Ucraina în februarie 2022 a fost cauzat de „decizii luate de două țări”.

„Suntem recunoscători prietenilor noștri brazilieni pentru înțelegerea excelentă a genezei acestei situații” din Ucraina, a comentat domnul Lavrov, luni, la Brasilia.

„Suntem uniți de o dorință comună de a forma o lume policentrică mai dreaptă ”, a adăugat el.

În urmă cu zece zile, în Turcia, el afirmase că negocierile de pace în privința Ucrainei sunt posibile doar dacă vizează stabilirea unei „noi ordini mondiale”, fără dominația americană. Vizita domnului Lavrov la Brasilia vine la trei săptămâni după aceea la Moscova a lui Celso Amorim, principalul consilier pentru afaceri internaționale al președintelui Lula, care se întâlnise cu președintele rus Vladimir Putin la Kremlin.

Brazilia și Rusia fac parte din BRICS, un grup de țări emergente care include și India, China și Africa de Sud în rândurile sale. Potrivit agenției de stat ruse TASS, Brazilia este prima oprire a unui turneu de o săptămână al domnului Lavrov din America Latină, inclusiv Venezuela, Nicaragua și Cuba, trei țări ostile în mod deschis Washingtonului.

Alte stiri din Externe

Ultima oră