Lansatoarele de rachete gonflabile sunt folosite pentru a atrage armata rusă

07 Mar 2023
Lansatoarele de rachete gonflabile sunt folosite pentru a atrage armata rusă

Inflatech, o companie din Decin, Republica Cehă, creează arme gonflabile folosite drept "momeală". În special, produce lansatoare de rachete multiple gonflabile MLRS270 și M1 Abrams gonflabile. Compania susține că produce 35 pe lună. Armata rusă a anunțat că a distrus zeci de Himar, mult mai mult decât au livrat Statele Unite Ucrainei, scrie Le Monde

Compania, fondată în urmă cu opt ani, fabrică deja peste 30 de tipuri de arme false gonflabile folosite pentru a înșela inamicul. Oficialii săi refuză să confirme în mod explicit că vând aceste arme Ucrainei, invocând secretul militar, dar au recunoscut luni că producția a crescut cu 100% în ultimele douăsprezece luni. Cei treizeci de angajați ai companiei produc între 30 și 40 de arme gonflabile pe lună. Acestea sunt confectionate din matase sintetica si umflate cu ajutorul pompelor. Cântăresc între 25 și 90 de kilograme și sunt necesare două până la patru persoane pentru a le umfla. Compania are nevoie de șaptezeci și două de ore pentru a proiecta un model dacă are planurile exacte ale originalului și de două săptămâni dacă funcționează „de la zero”. Îi trebuie șaizeci de zile pentru a expedia o replică Himars din momentul în care clientul său plasează comanda.

Inflatech a desfășurat până acum zeci de lansatoare de rachete Himars false. Deși produsele sale nu sunt arme, acestea sunt clasificate ca echipamente militare și trebuie să fie aprobate de autoritățile guvernamentale. Guvernul ceh a declarat luna trecută că a oferit Ucrainei un ajutor militar în valoare de aproximativ jumătate de miliard de dolari de la începutul invaziei din 24 februarie 2022. Motorul folosit pentru umflarea armelor degajă o căldură care păcălește senzorii infraroșii ai inamicului.

Aceste "momeli" gonflabile costă între 10.000 și 100.000 de dolari, mult mai puțin decât rachetele folosite pentru a le distruge.

Alte stiri din Externe

Ultima oră