La maratonul feminin de la Londra a participat un bărbat întrecând mii de femei: „Nu am trișat, mă văd ca fiind o femeie"

26 Apr 2023
La maratonul feminin de la Londra a participat un bărbat întrecând mii de femei: „Nu am trișat, mă văd ca fiind o femeie"

Un sportiv transgender a alergat în calitate de femeie la Maratonul de la Londra ceea ce a fost etichetat „greșit și nedrept” de câtre olimpica Mara Yamauchi a spus că aproape 14.000 de femei au avut o "poziție mai proastă de final” din cauza participării lui Glenique Frank, scrie The Telegraph.

O campioană olimpică a spus că a fost „greșit și nedrept” ca Glenique Frank, un bărbat biologic care se identifică ca femeie, să fi fost autorizat să concureze la categoria feminină a Maratonului de la Londra, după ce alergătorul a oferit un interviu în direct BBC pe Tower Bridge declarând „puterea fetelor” și „o să fiu bunică”.

Frank a alergat la Maratonul de la New York în noiembrie anul trecut ca bărbat pe nume Glen, dar a primit o aprobare specială să se alinieze la cursa de duminică de la Londra, dând numele Glenique și terminând într-un timp de 4 ore, 11 minute și 28 de secunde. Concurând în categoria de vârstă 50-54 de ani, Frank a obținut locul 6.160 într-un grup feminin de 20.123. La categoria masculină, același timp ar fi fost suficient de bun doar pentru locul 15.386.

„Aproape 14.000 de femei au terminat pe o poziție mai proastă din cauza lui”, a spus Mara Yamauchi, care a terminat pe locul șase la maratonul de la Jocurile Olimpice de la Beijing și care este a treia cea mai rapidă femeie din istorie din istorie.

„Aceasta este ceea ce permite Maratonul de la Londra”, a argumentat Cathy Devine, fost lector în sport și activitate fizică la Universitatea din Cumbria. „Zero categorii care exclud avantajul de performanță masculină.”

Pe 31 martie, UK Athletics a anunțat o interdicție generală pentru sportivii transgender în oricare dintre evenimentele sale licențiate, la toate nivelurile, declarând că este „corect ca sportivii care au trecut prin pubertate masculină să fie excluși din categoria feminină din atletism”. Dar includea o avertizare, clarificând că orice atlet care intrase deja într-un eveniment într-o categorie care nu era sexul lor biologic ar rămâne eligibil pentru acea cursă. Frank a fost un beneficiar al acestei lacune.

Yamauch a denununțat implicarea lui Frank, spunând pentru Telegraph Sport: „World Athletics și UK Athletics au reguli conform cărora bărbații care concurează la categoria feminină sunt o nedreptate. Acest bărbat a concurat conform aranjamentelor de tranziție ale UK Athletics, dar este încă greșit și nedrept.”

Pe Tower Bridge, Frank s-a oprit pentru un interviu cu prezentatorul BBC, JJ Chalmers. „Acesta este al 17-lea maraton al meu și fac cele șase majore”, spune Frank. Dedic frumosului meu fiu, care va avea un copil, așa că voi deveni bunică... Bunicuță G!” 

„Am bifat femeia pentru că mă văd ca fiind o femeie”, a spus Frank, care a apărut acum câțiva ani ca Glenique. Frank a adăugat că „de când aveam cinci ani am fost în corpul greșit”.

O fostă alergătoare de maraton și-a exprimat îngrijorarea că aceste referiri la "puterea fetelor" și a deveni "bunicuțe" reprezintă un furt de limbaj care ar trebui să fie rezervat femeilor. Există, de asemenea, o îngrijorare în anumite părți ale comunității de maraton, care spune ca dacă Frank nu ar fi fost prezentat în reportajul BBC, participantele de sex feminin nu ar fi avut nicio idee ca un sportiv transgender a concurat în categoria lor.

La Maratonul de la Manchester din această lună, au fost cel puțin doi bărbați biologici care alergau ca femei. Una, care marchează „ultimul maraton din Marea Britanie ca doamnă oficială”, le-a spus celor 73% dintre femeile învinse „să-i mănânce praful”, în timp ce purta un tricou roz cu mesajul „F--- UK Athletics”, după ce organismul național a ales să protejeze corectitudinea femeilor în sport.

În timp ce majoritatea controverselor transgender din sport sunt limitate la nivel de elită, Yamauchi spune că cazul lui Frank nu trebuie ignorat. „Unii oameni spun că dacă bărbații sunt pe podium, contează, dar nu contează dacă termină mai jos”, a spus ea. „Ceea ce spune acest lucru este că femeile și fetele care nu sunt atât de bune la sport nu merită corectitudine, ceea ce cred că este îngrozitor.”

La New York, anul trecut, Frank, alergând ca bărbat, a terminat pe locul 14.096 din 26.539 de sportivi. Frank intenționează să alerge atât Maratoanele de la Berlin, cât și cele de la Chicago în cursul acestui an, înainte de dublul Boston-Londra în aprilie 2024. „Mă întreb ce categorie îi va plăcea atunci?” spuse Yamauchi. „Bărbații din categoria feminină sunt o nedreptate pentru femei.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră