Kremlinul ar urmări să-l lichideze pe Lukașenko și să preia controlul asupra armatei Belarus, spune un institut american de studii geopolitice

26 Noi 2022
Kremlinul ar urmări să-l lichideze pe Lukașenko și să preia controlul asupra armatei Belarus, spune un institut american de studii geopolitice

Potrivit unor surse din cadrul conducerii militare ruse,  Kremlinul a luat o decizie cu privire la o „soluție” radicală la problema atragerii Belarusului în agresiunea armată a Rusiei împotriva Ucrainei, scrie centrul de studii american Robert Lansing Institute,.

La instrucțiunile președintelui rus Vladimir Putin, la întoarcerea acestuia de la ultimul summit CSTO, serviciile de informații militare ruse ar putea încerca  în zilele următoare un scenariu care implică fie o tentativă de asasinat care îl vizează pe președintele Belarus Alexander Lukașenko, fie imitarea acesteia, cu scopul, în cele din urmă, de a îl intimida pe acesta din urmă și determinându-l să ordone trupelor sale să se angajeze direct în războiul împotriva Ucrainei, alături de trupele rusești , relatează surse.

Cartierul general al GRU din Rusia  analizează scenariul, care implică uciderea lui Lukașenko în timpul operațiunii în urma căreia atribuțiile sale vor fi încredințate actualului secretar general al CSTO, Sanislav Zas, care este pe deplin loial Rusiei și aflat sub controlul GRU.

Potrivit complotului menționat, Zas va declara în scurt timp aderarea Belarusului la Rusia ca entitate autonomă, presupus pentru a preveni amenințarea militară cu care se confruntă Belarus dinspre Ucraina și Polonia. O narațiune de propagandă va fi din nou întocmită, susținând că tentativa asupra lui Lukașenko a fost organizată de Washington.

Astfel de planuri ar putea să mărturisească faptul că Moscova vede acum CSTO ca o organizație ineficientă, pariind astfel pe încercările de a obține controlul deplin asupra statelor membre CSTO prin asigurarea integrării acestora în Rusia sau forțându-le să se alăture unei noi versiuni a Uniunii Sovietice.

În ambele scenarii, fie că este vorba despre o tentativă nereușită a lui Aleksandr Lukașenko, vor fi prezentate „dovezi” fabricate ale „implicarii Ucrainei și Poloniei sub conducerea serviciilor de informații NATO”, care va oferi un pretext formal pentru participarea în continuare a Belarusului cu trupe în operațiuni de luptă pe pământ ucrainean.

GRU înclină spre scenariul care implică uciderea lui Lukașenko și numirea lui Zas. Argumentul agenției este că liderul în exercițiu din Belarus va înțelege cine se află cu adevărat în spatele tentativei de farsă. După aceea, în timp ce împinge și mai mult retorica anti-ucraineană și anti-occidentală, el va continua să manevreze, ocolind aprobarea participării directe a țării sale la ostilitățile de pe teritoriul ucrainean.

Informațiile menționate confirmă evaluarea și ipoteza analiștilor exprimate în iunie 2022: Rusia încearcă să introducă Belarus în războiul din Ucraina, cu scopul de a o absorbi și de a o priva de suveranitate.

Putin cel mai probabil îl va forța pe Lukașenko să implice trupele belaruse în războiul din Ucraina. Este probabil ca  Rusia să urmărească fuzionarea celor două armate sub o singură comandă proprie.

Acest scenariu, însă, l-ar priva pe Lukașenko de capacitatea de a conduce țara, îl va face mai vulnerabil și ar lansa procesul de revocare a mandatului, țara fiind absorbită de Rusia. Acest lucru l-ar împinge pe Lukașenko în război.

Având în vedere că trupele rusești sunt deja dislocate în Belarus și grupurile de sabotaj sunt trimise acolo, riscul este mare ca Lukașenko să-și piardă funcția și să fie înlocuit de un lider marionetă rus în curând . Este cel mai probabil ca Rusia să organizeze acte de provocare armată în Belarus cu scopul de a-l împinge pe Lukașenko să se alăture războiului. Dar teama de a pierde puterea va rămâne un obstacol cheie pentru ca el să facă acest pas. 

Ultimele rapoarte venite din surse din Moscova confirmă concluziile preliminare ale analiștilor institutului și pledează în favoarea unui scenariu dramatic pentru Aleksandr Lukașenko.

Alte stiri din Externe

Ultima oră