Kievul susține că a identificat soldatul a cărui execuție a fost filmată într-un videoclip viral

07 Mar 2023
Kievul susține că a identificat soldatul a cărui execuție a fost filmată într-un videoclip viral

Un prizonier de război, fumând o țigară, a fost ucis după ce a strigat pentru ultima oară: „Glorie Ucrainei”, scrie Le Figaro.

Chipul lui întruchipează rezistența ucraineană. Un prizonier, fumând o ultimă țigară și exclamând „Glorie Ucrainei” înainte de a fi executat de ruși. Strigătul său a devenit viral și este publicat de multe ori în sprijinul Ucrainei.

Identitatea sa a fost dezvăluită marți, 7 martie, de armata ucraineană pe Telegram: „Conform datelor preliminare, decedatul este soldatul brigăzii 30 mecanizate Tymofiï Mykolaïovych Shadura, un bărbat de 41 de ani despre care se crede că este din satul Mala Derevychka”, care a luat parte la luptele de lângă Bakhmut, în estul Ucrainei și fusese considerat dispărut din 3 februarie.

Videoclipul a circulat pe scară largă pe rețelele de socializare luni, 6 martie. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski chiar a menționat asta în discursul său zilnic. A apărut un videoclip care arată ocupanții ruși ucigând cu brutalitate un soldat care a strigat cu curaj „slavă Ucrainei”.

El a promis că va „găsi vinovații”. Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a cerut o anchetă de către Curtea Penală Internațională (CPI), precum și aducerea în fața justiției a „autorilor acestor acte ”.

Nicio identitate finală nu poate fi stabilită până când Rusia nu permite repatrierea cadavrului.

„Dacă acest lucru este autentic, atunci ar fi o crimă de război”, a subliniat un purtător de cuvânt al ministerului german de externe, după cum a raportat Tagesschau.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră