Kievul dorește o întâlnire între Zelensky și Orbán pentru a discuta despre opoziția Budapestei față de intrarea Ucrainei în UE

07 Dec 2023
Kievul dorește o întâlnire între Zelensky și Orbán pentru a discuta despre opoziția Budapestei față de intrarea Ucrainei în UE

Șeful de cabinet al președintelui ucrainean Volodymyr Zelenskiy a declarat miercuri că dorește să organizeze o întâlnire între liderii ucraineni și maghiari pe fondul opoziției Budapestei față de propunerea de a începe discuțiile privind aderarea la Kiev la Uniunea Europeană, scrie Reuters

Andriy Yermak a spus că a vorbit cu ministrul maghiar de externe Péter Szijjarto despre o posibilă întâlnire între Zelenskiy și premierul ungar Viktor Orban - după ce Orban și partidul său s-au opus public începerii discuțiilor de aderare.

Yermak a spus pe canalul Telegram că cei doi au convenit „să lucreze la stabilirea unei date potrivite pentru o astfel de întâlnire”.

Szijjarto a declarat că Budapesta este deschisă unei astfel de întâlniri „dar are sens doar dacă există șansa ca întâlnirea să aibă un rezultat pozitiv”.

„Pentru aceasta sunt necesare pregătiri serioase și discuții preliminare”, se mai arată în comunicatul maghiar.

Este nevoie de aprobarea unanimă la un summit al UE de săptămâna viitoare pentru a continua discuțiile de aderare pentru Ucraina și fosta Moldova sovietică, așa cum a recomandat Comisia Europeană. Kievul vede aderarea la UE ca un pas cheie de apropiere de Occident, la 21 de luni de la invadarea Ucrainei de către Rusia.

Yermak, aflat în prezent la Washington cu o delegație ucraineană care discută despre ajutorul SUA pentru Kiev, a declarat că Ucraina „contează pe o decizie pozitivă” de la reuniunea UE.

El a spus că parlamentul de la Kiev va lua în considerare în zilele următoare o legislație critică pentru candidatura Ucrainei la aderare. „Ne îndeplinim obligațiile pe deplin”, a scris Yermak.

Orban a avertizat că liderii UE ar putea eșua să ajungă la un consens cu privire la începerea discuțiilor de aderare cu Ucraina și a spus că problema nu ar trebui inclusă pe agenda summitului.

Neîncrederea față de Orban este mare la Bruxelles, după confruntările în timpul celor 13 ani la putere în privința drepturilor homosexualilor și a migranților și a unor controale mai stricte de stat asupra universităților, instanțelor și mass-media. Miliarde de euro din fonduri UE pentru Ungaria sunt înghețate.

O rezoluție parlamentară a partidului său de guvernământ, FIDESZ, a spus luni că extinderea UE „ar trebui să rămână un proces obiectiv bazat pe reguli și performanță.

„Începutul discuțiilor de aderare cu Ucraina ar trebui să se bazeze pe un consens între statele membre ale Uniunii Europene... Condițiile pentru aceasta nu sunt prezente astăzi”.

FIDESZ a spus că liderii UE ar trebui să facă o evaluare amănunțită a modului în care posibila aderare a Ucrainei ar afecta coeziunea și politicile agricole în cadrul blocului, dintre care membrii mai săraci ai UE, inclusiv Ungaria, sunt printre principalii beneficiari.

Un aflux de cereale ucrainene în UE a declanșat proteste din partea fermierilor din estul Europei anul trecut, în timp ce soferii polonezi au blocat punctele de trecere a frontierei cu Ucraina, cerând UE să restabilească permisele care limitează tranzitul concurenților ucraineni.

Orban se va întâlni cu președintele francez Emmanuel Macron, joi, la Paris, înaintea summitului, a declarat șeful său de presă.

„Orban s-a angajat într-o strategie foarte publică de a crea haos și panică înainte de Summit-ul Consiliului UE. Spectacolul pe care îl produce este conceput pentru a crea stres și pentru a-și maximiza influența înainte de a se întâlni liderii UE”, a declarat Roger Hilton, cercetător la GLOBSEC.

Alte stiri din Externe

Ultima oră