Zelensky, Blinken și ministrul american al apărării s-au întâlnit la Kiev

25 Apr 2022
Zelensky, Blinken și ministrul american al apărării s-au întâlnit la Kiev

O întâlnire între președintele ucrainean Volodymyr Zelensky, ministrul de externe al SUA Antony Blinken și ministrul american al apărării Lloyd Austin a avut loc duminică seara la Kiev, potrivit președinției ucrainene scrie RTBF

"Americanii sunt astăzi la Kiev. Ei vorbesc cu președintele chiar acum", a declarat un consilier al președintelui ucrainean, Oleksiï Arestovitch, într-un interviu difuzat seara pe Youtube.

Aceasta este prima întâlnire dintre Zelensky și reprezentanții administrației americane în Ucraina de la începutul invaziei ruse din 24 februarie. „Prietenia și colaborarea dintre Ucraina și Statele Unite sunt mai puternice ca niciodată”, a spus Volodimir Zelensky pe Twitter, fără a oferi mai multe detalii.

Discuțiile urmau să se concentreze în special pe livrările de arme ale SUA către Ucraina. Arestovitch a repetat pe Youtube dorința Kievului de a i se livra „arme ofensive”: „Atâta timp cât nu putem contraataca, va exista o „nouă Bucha” în fiecare zi”, a spus el, făcând aluzie la acest oraș în suburbiile de nord-vest ale Kievului, care devenise un simbol al atrocităților comise în timpul ocupației ruse a regiunii în martie. „Reprezentanții americani nu ar veni aici dacă nu ar fi gata să dea (arme)”.

Sâmbătă, Zelensky s-a declarat „recunoscător” administrației americane pentru ajutorul acordat Ucrainei, chiar dacă a reiterat că dorește să obțină „arme și mai grele și mai puternice” pentru a face față crizei armatei ruse.

Oleksiï Arestovitch a mai indicat, duminică seara, că „liniile de apărare au fost pe punctul de a se prăbuși” în Mariupol, un port din sudul Ucrainei aflat în mare parte sub controlul armatei ruse și unde ultimii luptători ucraineni sunt baricadați, alături de civili, în imensul complex metalurgic Azovstal.

Alte stiri din Externe

Ultima oră