Kane Te Tai, un veteran din Noua Zeelandă a murit în Ucraina

24 Mar 2023
Kane Te Tai, un veteran din Noua Zeelandă a murit în Ucraina

Un veteran din Noua Zeelandă care a condus o unitate de elită în Ucraina și a ajutat la salvarea unui prizonier de război a fost ucis în prima linie, scrie BusinessInsider.

Kane Te Tai, al cărui nume de cod era „Turtle”, a fost ucis luni, a confirmat Ministerul de Externe din Noua Zeelandă pentru Insider. Ministerul a detaliat circumstanțele morții sale, dar Radio New Zealand a raportat că Te Tai se afla în orașul Vulhedar când a ajuns să fie separat de unitatea sa și a fost ucis în tranșee de soldații ruși. 

Mama lui, Ngaire Te Tai, a declarat pentru Radio Noua Zeelandă că contactele fiului ei în Ucraina au confirmat moartea acestuia și că trupul său a fost recuperat.

Te Tai, care este maori, s-a înrolat în armata Noii Zeelande în 2002, la vârsta de 17 ani, a informat The New Yorker în decembrie. El a mers să lupte în Ucraina în mai și a condus o unitate secretă de recunoaștere care făcea parte din GUR, o organizație de informații din armata ucraineană.

Te Tai a fost în Afganistan și apoi a lucrat ca antreprenor privat de securitate înainte de a merge în Ucraina.

În  februarie, CNN l-a intervievat pe Te Tai în timp ce antrena noi recruți în Vulhedar, unde el și alți soldați străini au spus că au înțeles că ar putea fi uciși luptând pentru o țară care nu este a lor.

Jordan O'Brien, un alt neo-zeelandez care luptă în Ucraina, a declarat pentru Insider că îl cunoaște pe Te Tai drept „un soldat solid care și-a făcut partea pentru a ajuta o țară în nevoie”.

Te Tai, care a fost activ pe rețelele de socializare, a documentat frecvent cum arată luptele pe frontul din Ucraina. La începutul acestei luni, un videoclip care arată salvarea de către unitatea sa a unui prizonier ucrainean din Bakhmut, a devenit viral.

Imaginile de pe camera corporală a lui Te Tai au arătat momentul în care prizonierul l-a recunoscut, strigând „Noua Zeelandă! Noua Zeelandă!” Te Tai, încântat, a strigat „fratele meu!” in raspuns.

Prizonierul, identificat ca Alexei Gordeyev, a fost găsit în timp ce Te Tai și unitatea sa au luat cu asalt un subsol de pe teritoriul Rusiei, potrivit lui Anton Gerașcenko, consilier al guvernului ucrainean.

„A fost cel mai bun lucru care mi s-a întâmplat în acest război părăsit de Dumnezeu”, a subtitrat videoclipul Te ​​Tai. „Să-ți poți salva prietenii este ceva ce nu se întâmplă aproape niciodată, dar sunt recunoscător și binecuvântat că noi am fost cei care l-am putut scoate din acea gaură a Iadului.”

Într-un interviu acordat marți Newshub , prietenul Aaron Wood a spus că Te Tai a fost un „om printre bărbați”.

„Un tip ca acesta, pe care te poți baza în circumstanțe extreme, nu te întâlnești cu asta prea des”, a spus el.

Te Tai a declarat pentru The New Yorker în decembrie că nu se teme să moară, spunând: „Am avut o viață bună, pot muri fericit”.

Începând de miercuri, presa din Noua Zeelandă a raportat că se fac eforturi pentru a-i aduce cadavrul acasă.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Une publication partagée par Kane Iatet (@kaneactual)

Alte stiri din Externe

Ultima oră