Hamilton Brown, din Co Antrim, a fost plătit de către guvernul britanic cu echivalentul a 11 milioane de euro în compensație pentru a elibera sclavii după interdicție, scrie IrishTimes
Candidatul democrat și vicepreședinte al SUA Kamala Harris are rădăcini irlandeze, dar într-un mod pe care probabil nu îl apreciaza.
Doamna Harris este fiica lui Donald J Harris, care s-a născut în Jamaica, și a lui Shyamala Gopalan Harris din India.
Cercetările genealogice efectuate de istoricul nord-irlandez Stephen McCracken dezvăluie că Hamilton Brown, stră-stră-stră-bunicul patern al doamnei Harris s-a născut în Co Antrim în 1776, anul Declarației de Independență a SUA.
Brown a emigrat în Jamaica, pe atunci o colonie britanică, și a devenit un proprietar entuziast de sclavi pe plantațiile de zahăr care erau pilonul principal al economiei insulei. S-a opus abolirii sclaviei în Imperiul Britanic în 1832 și s-a dus la Antrim pentru a-și înlocui sclavii cu muncitori din comitatul său natal.
Și-a dat numele Brown's Town din Jamaica și este îngropat în interiorul bisericii anglicane St Mark, pe care a construit-o din banii săi. Brown era pro-sclavie și îl ura pe aboliționistul britanic William Wilberforce, care a adus un proiect de lege privind înregistrarea sclavilor pentru a opri comerțul cu sclavi între diferite insule din Caraibe. Brown l-a numit „cu picioarele despicate” și ipocrit.
Brown a primit aproape 11 milioane de euro în bani moderni ca despăgubire de la guvernul britanic pentru sclavii săi, potrivit înregistrărilor deținute de University College London (UCL).
Despăgubirile au fost plătite atunci când guvernul Marea Britanie a interzis sclavia în Imperiul Britanic în 1833. Britanicii au cheltuit 20 de milioane de euro (17 miliarde de lire sterline sau aproape 40% din veniturile anuale ale guvernului la acea vreme) pe compensații.
Brown a primit 12.610 de lire sterline pentru sclavii săi care au fost emancipati. A cheltuit o mare parte din bani recrutând forță de muncă angajată din Co Antrim, zona natală.
Tatăl doamnei Harris, un profesor emerit de economie la Universitatea Stanford, a recunoscut trecutul de sclavie al familiei sale într-un articol pentru un ziar jamaican în 2018. În mod curios, rudele din partea mamei sale se numesc Finegan. Strămoșii irlandezi ai președintelui Joe Biden sunt numiți și Finegan (Finnegan).
Donald Harris a scris: „Rădăcinile mele se întorc, în timpul vieții mele, la bunica mea paternă, Miss Chrishy (născută Christiana Brown, descendentă a lui Hamilton Brown, care este înregistrată ca proprietar de plantație și de sclavi și fondator al Brown's Town) și la bunica mea maternă, Miss Iris (n. Iris Finegan, fermier și educator, din Aenon Town și Inverness, ascendență necunoscută pentru mine).
„Numele Harris vine de la bunicul meu patern Joseph Alexander Harris, proprietar de teren și exportator de „produse” agricole (în mare parte piment sau ienibahar), care a murit în 1939, la un an după ce m-am născut și este înmormântat în curtea bisericii magnifice Bisericii Anglicane,pe care Hamilton Brown a construit-o în Brown's Town (și unde, în copilărie, am învățat catehismul, am fost botezat și confirmat și am slujit ca acolit).
Legătura genealogică directă dintre doamna Harris și Brown nu este considerată complet dovedită. Un articol de pe internet sugerează că stră-stră-stră-străbunica Kamalei Harris, Mary Melvina, s-ar fi căsătorit cu un alt Hamilton Brown, care nu era rudă cu primul.
Memorialul lui Hamilton Brown spune: „Sacru pentru memoria lui HAMILTON BROWN Esq. Originar din comitatul Antrim, Irlanda, care a părăsit această viață la 18 septembrie 1843, în al 68-lea an de vârstă. A fost FONDATORUL ACESTUI ORAȘ. A fost 22 de ani unul dintre Reprezentanții acestei parohii în Casa Adunării. Numele lui va fi prețuit mult timp.
Președintele american Joe Biden s-a retras din cursa electorală în weekendul după săptămâni de crimonie ale Partidului Democrat și sondaje interne care arătau că sprijinul său se prăbușește față de rivalul republican Donald Trump . De atunci, doamna Harris și-a asigurat suficient sprijin din partea delegaților de partid pentru a deveni presupusa candidată democrată la votul din noiembrie.