Julian Assange este „liber” după un acord cu justiția americană

25 Iun 2024
Julian Assange este „liber” după un acord cu justiția americană

Urmărit penal pentru „conspirație pentru a obține și dezvălui informații referitoare la apărarea națională  , australianul ar trebui să pledeze vinovat numai pentru această acuzație, potrivit documentelor instanței făcute publice, scrie Le Figaro

Julian Assange este „liber” și a părăsit luni Marea Britanie într-un avion, după ce a negociat un acord de recunoaștere a vinovăției cu sistemul de justiție american care a cerut extrădarea lui, a anunțat organizația sa, WikiLeaks .

Urmărit penal pentru dezvăluirea a sute de mii de documente confidențiale, acest australian în vârstă de 52 de ani trebuie să se prezinte miercuri la ora locală 9:00 a.m. (marți, 23:00 p.m. GMT) în instanța federală din Insulele Mariane, un teritoriu al Pacificului american, potrivit la actelor de judecată făcute publice în cursul nopții de luni spre marți.

„Julian Assange este liber” și a părăsit Marea Britanie  și închisoarea de înaltă securitate de lângă Londra unde era încarcerat din 2019, pentru a se îmbarca într-un avion privat pe aeroportul Stansted, a declarat WikiLeaks la scurt timp după, salutând că se poate reuni cu soția sa, Stella Assange și copiii lor. Acesta este „rezultatul unei campanii globale”, spune organizația .

Organizația a lansat apoi un videoclip de 13 secunde în care îl vedem urcând scările aeronavei. Avionul este așteptat la Bangkok marți în jurul orei 11:50 (04:50 GMT) pentru a se alimenta cu combustibil și apă. Trebuie apoi să decoleze din nou spre Saipan, în Insulele Mariane, în jurul orei 21.00 (14.00 GMT), a declarat pentru AFP un oficial thailandez, sub rezerva anonimatului.

Urmărit penal pentru „conspirație în vederea obținerii și dezvăluirii de informații referitoare la apărarea națională” , Julian Assange ar trebui să pledeze vinovat numai pentru această acuzație, potrivit documentelor instanței făcute publice, care îl citează și pe complicele său, soldatul american Chelsea Manning, originea acestui masiv. scurgere.

„Diplomație discretă”

El este de așteptat să fie condamnat la 62 de luni de închisoare, deja executate în arest preventiv la Londra, ceea ce i-ar permite să se întoarcă liber în Australia natală.

„Julian este liber!!!” , s-a bucurat soția sa Stella Assange , exprimând „immensă recunoștință” celor care s-au mobilizat „de ani de zile” pentru ca eliberarea sa să devină „o realitate” .

„Sunt recunoscătoare că încercarea fiului meu se apropie în sfârșit de sfârșit. „Acest lucru arată importanța și puterea diplomației discrete ”, a spus mama sa, Christine Assange, într-o declarație publicată de presa australiană. „Mulți au folosit situația fiului meu pentru a-și promova propria cauză. „Așa că sunt recunoscătoare oamenilor invizibili și muncitori care au pus bunăstarea lui Julian pe primul loc ”, a adăugat ea.

Guvernul australian a comentat, de asemenea, acest rezultat, spunând că cazul Assange „a durat prea mult timp” și că detenția sa continuă nu mai prezintă niciun interes.

Acest acord pune capăt unei povesti de aproape 14 ani. A venit în momentul în care justiția britanică urma să examineze, pe 9 și 10 iulie, un recurs al lui Julian Assange împotriva extrădării sale în Statele Unite, aprobata de guvernul Marii Britanii în iunie 2022.

Se pedepsește cu 175 de ani de închisoare

Assange se lupta să nu fie predat justiției americane, care îl urmărește pentru că a făcut publice din 2010 peste 700.000 de documente confidențiale privind activitățile militare și diplomatice americane, în special în Irak și Afganistan.

Printre aceste documente se numără un videoclip  care prezintă civili, inclusiv doi jurnalişti de la agenţia Reuters, ucişi în urma unui incendiu dintr-un elicopter american de luptă în Irak, în iulie 2007. Vizat de 18 acuzaţii, el risca, teoretic, până la 175 de ani de închisoare în temeiul Legii privind spionajul. .

Chelsea Manning, la rândul ei, a fost condamnată la 35 de ani de închisoare de o curte marțială în august 2013, dar a fost eliberată după șapte ani după ce pedeapsa i-a fost comutată de președintele Barack Obama.

Cea mai recentă întorsătură în această aventură de lungă durată, care a devenit un simbol pentru susținătorii săi al amenințărilor care cântăresc libertatea presei, doi judecători britanici i-au acordat lui Julian Assange dreptul de a face apel împotriva extrădării sale în mai. Apelul trebuia să includă dacă el ar beneficia de protecție a libertății de exprimare ca străin în sistemul juridic al SUA.

Fondatorul WikiLeaks a fost arestat de poliția britanică în aprilie 2019, după șapte ani petrecuți în ambasada Ecuadorului din Londra, pentru a evita extrădarea în Suedia într-o anchetă de viol, respinsă în același an.

De atunci, au crescut apelurile pentru ca președintele american Joe Biden să renunțe la acuzațiile împotriva lui. Australia a prezentat o cerere oficială în acest sens în februarie, cerere pe care Joe Biden a spus că o examinează, stârnind speranță în rândul susținătorilor săi.

Alte stiri din Externe

Ultima oră