„Judecați-l pe Putin în lipsă”, îndeamnă procurorul ucrainean

23 Mar 2023
„Judecați-l pe Putin în lipsă”, îndeamnă procurorul ucrainean

Liderii ruși ar trebui să fie judecați pentru invazia Ucrainei chiar dacă nu pot fi arestați și aduși în judecată în persoană, a spus procurorul șef de la Kiev, scrie The Guardian

Generalul Andriy Kostin a spus că un tribunal planificat pentru crima de agresiune ar trebui să organizeze așa-numitele procese în lipsă a declarat el pentru reuters după ce s-a întâlnit cu procurorul șef al Curții Penale Internaționale (CPI) la Haga, unde se află curtea. 

Săptămâna trecută, CPI a emis un mandat de arestare pentru președintele rus Vladimir Putin, acuzându-l pe acesta și pe comisarii săi de crimă de război de deportare a copiilor din Ucraina în Rusia .

În timp ce CPI poate urmări crime de război, crime împotriva umanității și genocid în Ucraina, nu poate urmări acuzația de agresiune din cauza constrângerilor legale.

Sprijinul internațional este în creștere pentru crearea unui tribunal special care să-i judece pe liderii ruși pentru invazia de acum 13 luni, considerată de Ucraina și liderii occidentali drept o crimă de agresiune. Kostin a spus că tribunalul special ar trebui să urmărească „cea mai înaltă conducere politică și militară, inclusiv pe Putin, pentru acuzația de agresiune”.

Cred că ar putea fi (ținut un proces) în lipsă, pentru că este important să se facă o chestiune de justiție pentru crime internaționale, chiar dacă autorii nu sunt prezenți.

Instanțele internaționale desfășoară foarte rar procese în lipsă, iar normele CPI prevăd în mod specific că un suspect acuzat trebuie să fie prezent în timpul procesului.

Singurul exemplu recent de proces internațional în lipsă a fost cazul Libanului, pentru care un tribunal susținut de ONU a condamnat trei bărbați pentru asasinarea în 2005 a politicianului libanez Rafik Hariri.

Rusia a declarat public că a adus mii de copii ucraineni în Rusia, în ceea ce prezintă ca o campanie umanitară de protejare a orfanilor și a copiilor abandonați în zona de conflict.

Alte stiri din Externe

Ultima oră