Josep Borrell: Diplomatul nediplomatic al UE

13 Noi 2023
Josep Borrell: Diplomatul nediplomatic al UE

Diplomatul șef al UE atrage critici din capitale pentru interpretarea sa asupra Israelului-Hamas, scrie Politico.

Josep Borrell i-a înfuriat foarte mult pe unii diplomați ai UE.

Principalul diplomat al blocului a ieșit de la o întâlnire la Luxemburg la sfârșitul lunii octombrie și a prezentat poziția țărilor UE cu privire la războiul Israel-Hamas. Doar că a înțeles greșit.

Borrell a spus că există un „consens de bază” între miniștri cu privire la necesitatea unei pauze umanitare în lupte. Cu toate acestea, a fost nevoie de încă patru zile de negocieri diplomatice și de o întâlnire de cinci ore a liderilor cu ușile închise pentru a ajunge la unanimitate asupra formulării. Liderii UE au convenit în cele din urmă asupra necesității pauzelor umanitare (la plural). 

„Consensul de bază” a fost la îndemână. În timp ce Spania căuta o încetare totală a focului, țări precum Germania, Austria și Republica Cehă au vrut să evite orice limbaj care suna ca și cum ar putea afecta dreptul Israelului la autoapărare.

Un oficial de rang înalt al Serviciului European de Acțiune Externă, brațul diplomatic al UE, a trebuit să meargă să explice statelor membre de ce Borrell a anunțat că există un consens între țările UE atunci când nu a fost cazul, potrivit a trei diplomați UE. 

Acel înalt oficial a fost Stefano Sannino, secretarul general al SEAE, care a vorbit în timpul unei reuniuni a ambasadorilor după reuniunea miniștrilor de externe.

Unul dintre diplomații UE menționați mai sus a descris intervenția lui Sannino drept „o modalitate de a-și cere scuze” pentru remarcile lui Borrell, în timp ce ceilalți doi diplomați au oferit-o mai mult ca o explicație decât o scuză completă. 

„Toată lumea știa că nu este vina lui Sannino, el este criticat din cauza comentariilor lui Borrell”, a oficialul UE menționat mai sus. 

Un purtător de cuvânt al UE a declarat că Borrell a declarat clar după reuniunea miniștrilor de externe „că multe poziții au fost exprimate în sală în timpul primei discuții între cele 27 de state membre cu privire la o pauză umanitară, iar o majoritate covârșitoare a fost în favoarea acesteia”. 

În curând, Borrell a făcut o noua gafă.

La doar o zi după ce liderii UE la un summit al Consiliului European au convenit asupra necesității „coridoarelor și pauzelor umanitare”, Borrell a apelat la rețelele de socializare pentru a critica situația din Gaza, spunând că „este împotriva dreptului internațional umanitar” și a cerut „o pauză” de ostilități” pentru a permite accesul umanitar.

Principalul diplomat al UE a folosit cuvântul la singular, pauză, în ciuda faptului că țările UE nu folosesc acest cuvânt, deoarece ar putea fi interpretat ca un apel pentru o încetare a focului mai lungă. Liderii UE au susținut în mod specific cuvântul „pauze”. 

Ministrul austriac de externe Alexander Schallenberg a fost unul dintre primii care au reacţionat, subliniind că „este imperativ să rămânem la poziţiile” Consiliului European – şi etichetându-l pe Borrell în tweetul său. 

„M-am simțit obligat să-mi amintesc public poziția dezvoltată în comun a UE”, a spus Schallenberg pentru POLITICO pentru a-și explica reacția. 

Borrell, depășind ceea ce au convenit țările UE, a contribuit la percepția că UE este divizată în privința conflictului, a declarat Luigi Scazzieri de la Centrul pentru Reforme Europene, un think-tank. 

Diviziunea internă

UE s-a chinuit să vorbească cu o singură voce despre conflictul din Orientul Mijlociu, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, fiind acuzată că a luat o poziție pro-Israel și Borrell considerat ca având o viziune mai pro-palestiniană.

Borrell, un socialist spaniol, a criticat-o chiar pe von der Leyen, șefa sa, pentru că nu a urmat pe deplin ceea ce statele membre UE - care sunt responsabile de politica externă a blocului - au decis cu privire la Orientul Mijlociu.

Politica externă nu este decisă de Comisie, ci de „decizia politică la nivel înalt a Consiliului Uniunii Europene, prezidată de președintele [Charles] Michel și de miniștrii Consiliului Afaceri Externe prezidați de mine”, a comentat el despre vizita lui von der Leyen în Israel. 

Nu este singurul care este enervat pe șeful Comisiei. După ce a neglijat să menționeze sprijinul blocului pentru statul palestinian în remarcile sale publice cu privire la războiul Israel-Hamas, aproximativ 800 de angajați ai UE au făcut pasul neobișnuit de a scrie pentru a protesta că von der Leyen arăta o părtinire nejustificată față de Israel în conflict.

Este omul acela din nou

În timp ce von der Leyen a fost criticată pentru funcția ei, Borrell nu a primit același nivel de control. Asta pentru că are o istorie de a face gafe ?

„E Borrell”, a spus un oficial al UE ridicând din umeri. „Nu este prima dată și nu va fi ultima dată.”

Cu siguranță nu este prima dată.

La începutul invaziei ruse a Ucrainei, de exemplu, el a anunțat că „vom furniza... chiar și avioane de luptă” Kievului – ceea ce în acel moment nu era cazul .

Borrell avea o reputație similară în politica spaniolă, unde era cunoscut pentru că își exprima propriile opinii – chiar și atunci când acestea erau mai puțin diplomatice. Au existat, de exemplu, plângeri de la Moscova în 2019, după ce s-a referit public la Rusia drept „vechiul nostru inamic”. Tendința politicianului veteran de a face declarații problematice, fără îndoială, i-a determinat pe mulți din Madrid să interpreteze nominalizarea lui la actualul său post de la Bruxelles mai degrabă ca o alungare decât o recompensă.

Susținătorii lui Borrell susțin că pur și simplu anunță decizii în avans, precum cea privind luptătorii pentru Ucraina, care sunt convenite într-o etapă ulterioară. Până acum, mulți diplomați sunt obișnuiți cu stilul lui.  

În același timp, remarcile lui Borrell au ajutat, de asemenea, să semnaleze Orientului Mijlociu că unii europeni sunt dispuși să fie mai fermi în a trage Israelul la răspundere, a spus Scazzieri de la Centrul pentru Reforme Europene.

„Dacă UE în ansamblu ar avea poziția lui Borrell, i-ar fi mult mai ușor să combată acuzația de dublu standard și ipocrizie”, a spus Scazzieri.

Borrell și-a jucat bine cărțile, a spus Steven Van Hecke, profesor de politică europeană la Universitatea Catolică din Leuven.

„Tensiunile dintre von der Leyen și Borrell joacă, evident, un rol și aici”, a spus Van Hecke. „În acest conflict, von der Leyen a reacționat ca un politician german, nu ca președinte al Comisiei Europene. Borrell are un fundal diferit, deoarece Spania este din punct de vedere istoric mai în contact cu lumea arabă. După toate criticile, acesta a fost un mod pentru Borrell de a arăta că nu se teme să-și joace rolul.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră