Joe Biden trimite 700 de dolari victimelor incendiului din Maui: „O insultă în comparație cu ajutorul dat Ucrainei", spun criticii

15 Aug 2023
Joe Biden trimite 700 de dolari victimelor incendiului din Maui: „O insultă în comparație cu ajutorul dat Ucrainei", spun criticii

Președintele Joe Biden se confruntă din nou cu critici pentru răspunsul său la incendiile devastatoare de pe insula Maui din Hawaii după ce a oferit victimelor 700 de dolari per gospodărie în ajutor de urgență, scrie Newsweek

Oponenții politici și comentatorii au descris suma ca fiind „insultante” și au comparat-o cu ajutorul în valoare de peste 113 miliarde de dolari pe care SUA l-au trimis Ucrainei în timp ce aceasta se apără de o invazie rusă în curs. Luni, guvernul a anunțat că va trimite 200 de milioane de dolari în capacități defensive.

Biden s-a confruntat anterior cu o reacție împotriva a ceea ce unii au considerat un răspuns disprețuitor la numărul deceselor din Maui, ocolind întrebările despre dezastru în timp ce își petrecea weekendul la casa lui de pe plajă din Delaware.

După ce primele decese au fost anunțate miercuri, Biden și-a exprimat cele mai profunde condoleanțe familiilor celor decedați într-o declarație. El a adăugat că le este „recunoscător curajoșilor pompieri și primilor intervenții care continuă să se pună în pericol pentru a salva vieți”.

A doua zi, el a declarat o stare de catastrofă naturală federală în Hawaii, punând la dispoziția persoanelor afectate de incendii fonduri federale pentru lucruri precum locuințe temporare și împrumuturi pentru a acoperi pierderile neasigurate.

Până în prezent, 96 de persoane și-au pierdut viața și mai mult de o mie rămân fără adăpost, în timp ce agenții de intervenție controlează casele arse pentru rămășițe umane. Green a spus că este sigur că numărul deceselor va crește în zilele următoare, dar că identificarea cadavrelor durează.

„Suntem concentrați asupra obținerii de ajutor pentru supraviețuitori, inclusiv asistență pentru nevoi critice: o plată unică de 700 de dolari per gospodărie care oferă ajutor într-o perioadă inimaginabil de dificilă”, a scris Biden într-o postare pe X, fost Twitter, luni.

El a adăugat: „Avem personal pe teren dedicat să-i ajute pe supraviețuitori să navigheze în procesul de înregistrare”.

 "Doar 700 de dolari pe gospodărie pentru a ajuta la reconstruirea Lahainei, Joe Biden?" a spus Kari Lake, candidatul republican pentru postul de guvernator Arizona. „Cheltuim 900 de dolari per gospodărie pentru a vă finanța războiul prin procură în Ucraina”.

Conform datelor recensământului din SUA, există aproximativ 124 de milioane de gospodării în America, ceea ce înseamnă că ajutorul total acordat Ucrainei ar fi echivalent cu 911 USD per gospodărie din SUA – deși doar 46 miliarde USD, sau 370 USD per gospodărie din SUA, din fondurile trimise în Ucraina au fost pentru alte scopuri decât apărarea.

Lahaina nu a fost singura regiune din Maui care a căzut victimă a incendiilor și, prin urmare, nu este clar câte gospodării vor fi eligibile pentru plată.

„Joe Biden a dat 100 de miliarde Ucrainei, dar tocmai a anunțat că intenționează să ofere celor care suferă din Maui o singură plată de 700 de dolari”, a spus un utilizator X. „Avem nevoie de un prim președinte american...”

„Poate cineva să explice, vă rog, cum guvernul nostru poate trimite sute de miliarde în alte țări, dar alege să ciupească bănuți atunci când oamenii noștri au nevoie?” a postat pe Twitter Mark Wlosinski, un comentator financiar . „Este jignitor...”

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră