Joe Biden și Xi Jingping se vor întâlni la summitul anual de cooperare economică Asia-Pacific

14 Noi 2023
Joe Biden și Xi Jingping se vor întâlni la summitul anual de cooperare economică Asia-Pacific

Statele Unite găzduiesc săptămâna aceasta summitul anual APEC al liderilor mondiali pentru prima dată din 2011. Liderii grupului de cooperare economică Asia-Pacific, format din 21 de membri, se vor reuni la San Francisco pentru a discuta despre cum să stimuleze comerțul și creșterea economică în regiunea Pacificului, scrie PBS

Dar evenimentul principal la summit va fi de fapt pe margine: o întâlnire față în față între președintele Joe Biden și președintele chinez Xi Jinping. Conferința din acest an se desfășoară pe fundalul relației geroase dintre China și SUA și al tulburărilor globale din războiul Israel-Hamas și al invaziei Ucrainei de către Rusia.

Ce este APEC?

APEC înseamnă Cooperare Economică Asia-Pacific. Este un forum pentru promovarea comerțului, investițiilor și dezvoltării economice între națiunile din jurul Oceanului Pacific.

Grupul a început cu 12 membri în 1989, dar de atunci a crescut la 21, inclusiv China, Rusia, Japonia, SUA și Australia. Acele națiuni membre au o mulțime de pumn, reprezentând aproape 40% din populația globală și aproape jumătate din comerțul mondial.

Conferința anuală a liderilor reunește șefi de națiuni și alți lideri economici și diplomatici de top dar fara o prezență prea mare din partea Rusiei în acest an.

Asistenții Casei Albe spun că obiectivul summitului din acest an este de a încerca să facă economiile APEC mai rezistente, în special în fața problemelor climatice tot mai mari și în urma unei pandemii globale care a ucis milioane de oameni și a tensionat lanțurile de aprovizionare.

Evenimentul principal

Evenimentul principal al acestui summit se desfășoară pe margine: o întâlnire între Biden și Xi. Cei doi lideri nu au vorbit în persoană de când s-au întâlnit în noiembrie anul trecut, în timpul summitului Grupului celor 20 de la Bali, Indonezia. De atunci s-au întâmplat multe pentru a crește tensiunile dintre superputeri.

Administrația Biden a doborât un balon spion chinez care a traversat continentul SUA la începutul acestui an. Guvernul chinez a spart e-mailurile secretarului de Comerț Gina Raimondo. Guvernul SUA a restricționat exportul de cipuri avansate de computer în China și a făcut eforturi pentru a oferi ajutor pentru dezvoltare altor națiuni pentru a contracara influența Chinei.

Diferențele au fost, de asemenea, exacerbate de războiul Rusiei din Ucraina și de creșterea asertivității Chinei în strâmtoarea Taiwan. Dar reprezentanții din SUA și China s-au întâlnit cu o frecvență tot mai mare în ultima vreme, lucrând la dezghețarea relațiilor. Totuși, întâlnirea Biden-Xi nu este de așteptat să modifice substanțial traiectoria relațiilor SUA-China.

Miercuri seara, Xi este de așteptat să fie titular la cina cu liderii de afaceri,, scrie Bloomberg

Miza este mare pentru liderul chinez, care trebuie să-i convingă pe directorii străini că țara sa este deschisă pentru afaceri chiar dacă urmărește acțiuni, cum ar fi o represiune asupra tehnologiei, care au alarmat companiilei. Xi încearcă, de asemenea, să proiecteze că poate scoate China din starea economica proasta după ce țara a înregistrat o încetinire drastică în acest an.

În plus, summitul CEO-ului și cina lui Xi cu lideri de afaceri le oferă directorilor din domeniul tehnologiei din SUA șansa de a-i transmite lui Xi că doresc să continue să facă afaceri în China, chiar dacă guvernul SUA pune paravane în jurul tehnologiilor în scopuri de securitate națională.

Industria tehnologică va avea o prezență puternică la reuniunea CEO, la care participanții vor include Musk, Satya Nadella de la Microsoft Corp., CEO-ul Alphabet Inc. Sundar Pichai și CEO-ul OpenAI Sam Altman.

Biden este programat miercuri seara să participe la o recepție găzduită de primarul din San Francisco, London Breed.

Cât de eficient este APEC?

Forumul are un domeniu limitat. Este centrat pe comerț și economie. Nu există nicio componentă militară și nu a fost creat de un eveniment care a schimbat lumea precum un război.

Din punct de vedere tehnic, are „economii” membre mai degrabă decât țări. Acest lucru permite participarea atât a Hong Kong-ului condus de China, cât și a Taiwanului auto-condus.

Puterea APEC constă în capacitatea sa de a determina țările să lucreze împreună la inițiative mari și să ușureze relațiile de afaceri fără acorduri obligatorii. Economiștii subliniază modul în care APEC a contribuit la reducerea tarifelor și a altor bariere în calea comerțului.

Dar peisajul comerțului este diferit acum decât atunci când APEC a început într-o perioadă de globalizare crescândă. Strategia SUA sa concentrat mai degrabă pe competiția economică cu China decât pe cooperare, chiar dacă liderii americani continuă să sublinieze importanța cooperării. Biden caută parteneriate cu alte națiuni din regiune pentru a dezvolta alternative la importurile de producție din China, cum ar fi echipamente electronice, mașini, mobilier, textile și alte bunuri.

Biden încearcă, de asemenea, să evidențieze progresul în noul acord comercial Indo-Pacific, început anul trecut, după ce președintele Donald Trump s-a retras din mai popularul Parteneriat Trans-Pacific.

Tensiuni

Conferința a avut provocări și momente dramatice în ultimii ani.

Grupul s-a întâlnit virtual în 2020 și 2021 din cauza pandemiei de COVID-19. Liderii s-au adunat la Bangkok anul trecut, dar Biden a sărit peste summit pentru că nepoata lui urma să se căsătorească și l-a trimis pe vicepreședintele Kamala Harris în locul său. Acea decizie a fost privită ca un refuz de unii lideri APEC. Apoi, delegații din Statele Unite și alte patru națiuni au ieșit pentru a protesta împotriva invadării Ucrainei de către Rusia, în timp ce reprezentantul Rusiei la conferință a început să vorbească.

Chile s-a retras din calitatea de gazdă APEC în 2019 din cauza protestelor în masă. Anul trecut, când Thailanda a găzduit summitul de la Bangkok, protestatarii pro-democrație au contestat legitimitatea premierului thailandez, determinând poliția să tragă în mulțime cu gloanțe de cauciuc care au rănit mai mulți protestatari și un jurnalist Reuters.

Anul acesta poate da naștere unor fricțiuni legate de războiul Israel-Hamas. Varietatea națiunilor implicate în summit au opinii puternice de ambele părți ale conflictului. De obicei, la sfârșitul unui summit există un fel de declarație comună a tuturor națiunilor, dar asta nu este un lucru dat în acest an, în parte din cauza acelor diferențe.

Există, de asemenea, unele intrigi de participare: Taiwanul va fi din nou reprezentat la summit de către fondatorul Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., Morris Chang. Lipsa unui rol politic intern a bărbatului de 92 de ani îi permite să se întâlnească cu lideri mondiali fără să se teamă de repercusiuni din China.

Hong Kong, între timp, va fi reprezentat de secretarul financiar Paul Chan. Directorul executiv John Lee, care este sancționat de SUA pentru rolul său într-o represiune politică din Hong Kong, a renunțat la summit, invocând probleme de programare.

O posibilă închidere a guvernului american ar putea, de asemenea, să planeze asupra conferinței: guvernul va rămâne fără bani vineri fără un acord de finanțare între Congres și președinte. Este o reamintire persistentă a disfuncției politice din SUA, așa cum Biden încearcă să proiecteze fiabilitatea americană. Agenția de rating de credit Moody's Investors Service și-a redus vineri perspectiva asupra datoriei guvernului SUA la „negativ”, invocând creșterea ratelor dobânzilor și polarizarea politică din Congres.

Moda forumului

La sfârșitul summit-urilor APEC, liderii de obicei pozează împreună pentru o „fotografie de familie”. La prima întâlnire la nivel de lider în urmă cu trei decenii, președintele Bill Clinton, găzduind forumul la Seattle, a împărțit jachete din piele asortate, similare cu cele purtate de piloții de luptă americani. Se pare că și-a dorit ca colegii săi VIP să se simtă relaxați și a fost lansată o tradiție.

De atunci, liderii APEC au pozat împreună în cămăși batik (Malaezia, 1998), jachete chinezești (Shanghai, 2001), poncho fluide (Chile, 2004) și tunici „ao dai” (Vietnam, 2006),Tagalogul barong al Filipinelor , o cămașă brodată parțial transparentă, cusută din fibre de ananas și mătase, a fost prezentată la summitul din 1996 și din nou în 2015.

Nu este clar dacă ținutele asortate vor reveni anul acesta. Ultima dată când SUA au găzduit conferința, în Hawaii, în 2011, președintele Barack Obama a respins ideea. Un reporter a întrebat dacă a fost abandonat, deoarece tradiția se simțea prea lejeră pe fondul preocupărilor continue cu privire la economie.

Nu. Obama a crezut doar că arăta jenant.

Alte stiri din Externe

Ultima oră