Joe Biden îl numește pe Xi Jinping „dictator”: „absurd”, răspunde Beijingul

21 Iun 2023
Joe Biden îl numește pe Xi Jinping „dictator”: „absurd”, răspunde Beijingul

Președintele american a făcut această afirmație marți în timpul unei recepții în California cu donatorii Partidului Democrat, scrie Le Figaro

China a criticat miercuri, 21 iunie, remarca „absurdă” a președintelui american Joe Biden, care, în timpul unei recepții în California, a considerat că omologul său chinez Xi Jinping aparține categoriei „dictatorilor”.

Această remarcă din partea americanilor este cu adevărat absurdă, foarte iresponsabilă și nu reflectă realitatea”, a declarat reporterilor purtătoarea de cuvânt a diplomației chineze Mao Ning pe această temă.

Semnele de calm nu au durat mult: abia se întorsese secretarul de stat american dintr-o călătorie încurajatoare la Beijing că președintele american Joe Biden l-a catalogat pe omologul său chinez, Xi Jinping, ca fiind „dictator”. 

Kremlinul a ironizat, de asemenea, „contradicțiile” din politica externă a SUA. Aceste semnale sunt foarte contradictorii în politica externă americană, ceea ce reprezintă un mare factor de imprevizibilitate”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

În declarația sa, Joe Biden, referindu-se la un episod recent în care Statele Unite au distrus un balon chinez despre care credeau că spiona pe teritoriul lor, Joe Biden a asigurat că „motivul pentru care (președintele chinez) a fost atât de supărat când am doborât balonul plin cu echipament de spionaj este că el nu știa (că acest dispozitiv) era acolo ”.

„Fără griji pentru China”

Biden vorbea la o recepție în California cu donatorii Partidului Democrat, recepție la care au participat și jurnaliști. „Este foarte jenant pentru dictatori când nu știu ce s-a întâmplat”, a continuat el, adăugând: „Când (balonul) a fost doborât (Xi Jinping) a fost foarte jenat și chiar a negat că (aeronava) a fost acolo ”.

Aceste declarații apar în momentul în care secretarul de stat Antony Blinken a încheiat luni o vizită de două zile la Beijing, prima a unui diplomat american în aproape cinci ani. Întâlnirea sa cu Xi Jinping a fost salutată de ambele țări drept un succes după luni de tensiune, în ciuda persistenței dezacordurilor profunde.

Tot despre Xi Jinping, Joe Biden a spus din nou: „Suntem într-o situație în care vrea să stabilească din nou o relație”. 

Președintele american a estimat că Anthony Blinken a făcut „o treabă bună” în China, dar a explicat că „ar fi nevoie de timp” pentru a ușura relația foarte tensionată dintre cele două mari puteri. Și apropo, îți promit, nu-ți face griji pentru China. (…) China are reale dificultăți economice ”, a spus democratul în vârstă de 80 de ani, care se află în campanie pentru realegerea sa. Rivalitatea totală dintre China și Statele Unite se transformase într-o criză diplomatică deschisă odată cu episodul balonului din februarie.

"Foarte suparat"

Președintele american a menționat un alt punct de fricțiune cu China: summitul în timpul căruia liderii Australiei, Indiei, Japoniei și Statelor Unite - cunoscuți sub denumirea de „Quad” - au adresat în mai critici voalate la adresa politicii Beijingului în Asia-Pacific, pe care o consideră ca o sursă de instabilitate. Cele patru țări „lucrează mână în mână în Marea Chinei de Sud și Oceanul Indian”, a spus Joe Biden, care a spus că această demonstrație de unitate între cele patru țări este ceea ce l-a „supărat cu adevărat” pe președintele chinez.

Nu este prima dată când Joe Biden face declarații la recepții de strângere de fonduri, evenimente la scară mică în care camerele și  microfoanele sunt excluse - dar jurnaliștii prezenți pot asculta remarcile introductive ale președintelui și le pot transcrie. În cadrul unui eveniment de acest gen, în octombrie 2022, Joe Biden a menționat, de exemplu, riscul unei „apocalipse” nucleare declanșată de Rusia.

Alte stiri din Externe

Ultima oră