Joe Biden face presiuni ca Ursula von der Leyen să devină șefa NATO

08 Iul 2023
Joe Biden face presiuni ca Ursula von der Leyen să devină șefa NATO

Șefa de la Bruxelles a ajuns pe lista liderilor pentru postul de secretar general al NATO pe fondul dificultăților de a găsi un succesor lui Jens Stoltenberg căruia i-a fost prelungit mandatul cu un an, scrie The Telegraph

Joe Biden face presiuni ca Ursula von der Leyen să fie instalată ca următorul secretar general al NATO după ce candidatura lui Ben Wallace a fost blocată.

Președintele Comisiei Europene ar fi fost candidatul preferat al Statelor Unite, după ce Casa Albă l-a respins pe secretarul britanic al Apărării pentru acest rol.

Marți, aliații NATO au convenit o prelungire cu un an pentru ca Jens Stoltenberg, care este secretar general din octombrie 2014, să conducă alianța până în toamna lui 2024 .

Liderii NATO au sperat să ajungă la un acord cu privire la un succesor al lui Stoltenberg la summitul lor anual de la Vilnius, Lituania, săptămâna viitoare, dar nu au reușit să cadă de acord asupra unui candidat.

O sursă NATO a spus că președintele SUA încearcă să o convingă pe Ursula von der Leyen, un fost ministru german al apărării, să-i succedă lui Stoltenberg, pe fondul temerilor că nu va apărea un candidat potrivit în următoarele 12 luni.

„Vom avea o problemă anul viitor când va deveni clar că nu va apărea nimeni mai puternic decât anul acesta”, a spus o a doua sursă.

Biden și von der Leyen au construit „o legătură puternică” în ultimii ani, promovând legături transatlantice strânse cu China, Ucraina și climă, a spus o altă sursă.

Ea a spus că acum „se bazează pe Washington pentru informații” și nu pe informațiile transmise de agențiile europene, care au apreciat greșit invadarea Ucrainei de către Rusia.

Vorbește fluent franceză, probabil că și-ar asigura sprijinul lui Emmanuel Macron, care s-a opus candidaturii lui Wallace . 

Între timp, Olaf Scholz, cancelarul german și un fost rival politic al Ursulei von der Leyen, ar dori să o vadă în afara cadrului pentru a păstra un loc de top în UE.

Cu toate acestea, pot apărea îngrijorări cu privire la gestionarea proastă recentă a ministerului german al apărării, pe care l-a condus între 2013 și 2019. 

În 2015, s-a raportat că soldații germani au fost nevoiți să înlocuiască mitraliere grele cu bețe de mătură în timpul unui exercițiu NATO, pentru a-și ascunde lipsa de echipament.

Președintele Comisiei Europene a declarat anterior că este o onoare să fiu inclusă pe o listă de potențiali succesori. Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al ei a spus că „nu este disponibilă pentru acest post, fie că este acum sau în viitor”.

În cadrul discuțiilor private, Ursula von der Leyen i-a spus lui Biden că nu va fi disponibilă să preia niciun rol la NATO până cel puțin anul viitor.

Strategii de la Casa Albă văd că se deschide o fereastră pentru a o numi după alegerile europene de anul viitor.

Se așteaptă ca Ursula von der Leyen să fie un lider pentru liderii UE pentru a-și păstra rolul de cel mai înalt oficial al blocului comunitar, responsabil de Comisie.

Cu toate acestea, există îndoieli cu privire la posibilitatea ca ea să obțină sprijin și din partea Parlamentului European, europarlamentarii de dreapta, care se opun politicilor sale ecologice, urmând să formeze o alianță.

Săptămâna trecută, Stoltenberg a spus că „nu caută o prelungire”, după ce și-a amânat deja plecarea pentru a asigura stabilitate pentru alianță pe fondul invaziei ruse a Ucrainei.

El va rămâne în funcție până în octombrie 2024, ceea ce înseamnă că va fi fost secretar general al NATO timp de un deceniu până când urmează să demisioneze.

Nu există nicio procedură oficială de numire a înaltului oficial al alianței militare. Cele 31 de state membre ale sale trebuie să poarte discuții cu privire la potențialii candidați până când se ajunge la un consens.

Wallace a renunțat la cursa pentru a-l înlocui pe Stoltenberg luna trecută, după ce candidaturii sale i s-au opus de Casa Albă și Franța, care își doresc ca un lider din Uniunea Europeană să ocupe acest rol.

Sprijinul lui Wallace pentru Ucraina este o problemă

S-a spus că secretarul apărării ar fi fost favoritul mai multor state membre NATO, dar au existat tensiuni semnificative cu Washington, liderul de facto al alianței, din cauza sprijinului său fără precedent pentru Ucraina .

El a mers adesea mai departe decât SUA în sprijinul său militar pentru Kiev, inclusiv în ceea ce privește tancuri și rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune.

Alți aliați NATO au favorizat un prim-ministru sau un șef de stat care să-l înlocuiască pe Stoltenberg, în timp ce alții încă au făcut eforturi pentru o candidată de sex feminin.

Mette Frederiksen, prim-ministrul danez, a apărut ca potențial favorit pentru a prelua acest rol după o întâlnire recentă cu Biden la Casa Albă.

Cu toate acestea, ea s-a exclus din luptă atunci când statele membre și-au exprimat îngrijorarea cu privire la posibilitatea de a avea un al treilea lider scandinav consecutiv al NATO.

De asemenea, era de așteptat ca Turcia să se opună premierului danez după ce copii ale Coranului și ale steagurilor turcești au fost aprinse săptămâna trecută la Copenhaga.

Alte stiri din Externe

Ultima oră