Joe Biden a numit o persoană non-binară ca secretar de stat în Biroul pentru Energie Nucleară

20 Feb 2022
Joe Biden a numit o persoană non-binară ca secretar de stat în Biroul pentru Energie Nucleară

Decizia președintelui Joe Biden de a numi o drag queen în administrația sa stârnește o controversă în Statele Unite, scrie La Repubblica. Dar Sam Brinton, 34 de ani, a absolvit celebra Uninversitate MIT și a reusit o mobilizare istorică pentru drepturile LGBTQ+.

Administrația Biden l-a numit într-un un post de nivel înalt în Departamentul Energie.

La 79 de ani, președintele Joe Biden a scris o pagină rock în istoria Americii: a numit o drag queen non-binară în funcția de director al Departamentului de Energie, fiind prima persoana queer care ocupă o funcție de nivel înalt într-o administrație americană.

Samuel Brinton, în vârstă de 34 de ani, din Perry, Iowa, fiul unor misionari baptiști care nu i-au acceptat homosexualitatea, a fost desemnat în funcția de secretar adjunct adjunct pentru eliminarea deșeurilor și a combustibilului nuclear în numele Biroului pentru Energie Nucleară.

 

Noua funcție este ocupată din ianuarie, dar știrea a circulat de curând, devenind virală în câteva ore. Au apărut zeci de imagini cu Brinton, cu aspectul DragQueen, ras în cap, buze vopsite, rochii între Marilyn Monroe din „When the wife is on vacation” și un călugăr tibetan.

Dar trecând dincolo de ineditul imaginilor descoperim că Sam Brinton are toate calificările pentru a ocupa acel rol: inginer nuclear absolvent al MIT, două mastere în tehnologie și programe politice în energie nucleară, activist LGBTQ+. - un acronim care înseamnă Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Queer și multe altele - din 2016 Brinton a fost analist pentru Bipartisan Policy Center, un think tank de la Washington.

În 2019, s-a alăturat ca director executiv al unei organizații non-profit LGBTQ+ care lucrează pentru prevenirea sinuciderii în rândul tinerilor. Brinton se identifică ca fluid de gen, adică nici bărbat, nici femeie, și preferă să folosească pronumele „they/them".  In noiembrie 2014, a a criticat terapia pseudoștiințifica care își propune să „re-convertească” pe cei care nu sunt heterosexuali, fiind una dintre primele persoane care a depus mărturie înaintea comisiei ONU împotriva acestei torturi.

Acum se va ocupa de deșeurile nucleare în administrația Biden. „Da – a comentat el – știu că nu va fi ușor. Da, îmi dau seama că este o provocare uriașă. Da, sunt gata să-i fac față”.

Criticile au venit însă din partea unor grupuri conservatoare. Terry Schilling, președintele American Principles Project, l-a numit pe Brinton un „degenerat sexual complet”. Un altul, pe Twitter, postând o fotografie cu Brinton într-o rochie roșie lungă, a comentat: „Dacă acest lucru va rezolva deșeurile nucleare ale administrației Biden, ar trebui să înceapă de la sine”.

În realitate, alegerea președintelui vine într-un moment în care America apare tot mai mult „Curcubeu”. Potrivit unui sondaj realizat de Gallup, numărul persoanelor LGBTQ+ s-a dublat în zece ani: de la 3,5% în 2012 la 7,1% în prezent. Cu cât vârsta este mai mică, cu atât este mai frecvent să găsiți persoane care își revendică identitatea sexuală, sau non-identitatea.

Dintre cei din Generația Z, născuți între 1997 și 2003, unul din cinci este recunoscut LGBTQI+. Și, probabil, mulți dintre ei se vor simți mai puternici pe măsură ce un inginer drag-queen s-a ridicat la vârful administrației pentru a elimina deșeurile toxice ale Americii. 

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Energie a declarat luni pentru Washington Examiner că Brinton este în prezent luat în considerare pentru o poziție de carieră, nu pentru o numire politică. Purtătorul de cuvânt a refuzat să ofere detalii suplimentare.

Sursa: La Repubblica

Alte stiri din Externe

Ultima oră