JO Paris 2024: o Marie-Antoinette decapitată cântând „o să fie bine” dezbină rețelele sociale

27 Iul 2024
JO Paris 2024: o Marie-Antoinette decapitată cântând „o să fie bine” dezbină rețelele sociale

În cadrul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice, într-o evocare sângeroasă a Revoluției Franceze, o divă a cântat celebrul cântec al sans-culottelor în timp ce o interpreta pe Regina Marie Antoinette purtându-și capul în mâini, scrie Le Figaro

Și dintr-o dată, de la ferestrele roșii de sânge ale unei Conciergerie cu aspect revoluționar, chiar locul în care  regina Marie-Antoinette a fost închisă în timpul  Revoluției Franceze când celebrul monument de pe Île de la Cité era încă închisoare, răsună cântecul celor asa numiti "sans-culotte": 

"Ah! Va fi bine, va fi bine, va fi bine!
Aristocrații cu lanterna.
Ah! Va fi bine, va fi bine, va fi bine!
Aristocrații vor fi spânzurați.”

Acest tablou de incontestabilă virtuozitate scenică a provocat o reacție puternică din partea multor spectatori la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice. Și pentru un motiv întemeiat: cântecul revoluționar este cântat de o divă... deghizată în Marie-Antoinette, purtând în mâini propriul cap decapitat. O evocare fără falsă modestie a violenței revoluționare, a cărei dublu regicid din 1793 a fost apoteoza. 

„Dă-i toate medaliile olimpice!” , comentează un internaut entuziast. „Cel mai ciudat lucru pe care l-am văzut vreodată” comentează altul... Scena provoacă reacții și divizează

Printre editorialiştii francezi, această evocare grosolană a execuţiei reginei stârneşte deja controverse. „Nu e cel mai bun gust ”, comentează  Olivier Babeau , de la Institutul Sapiens. „În ce moment a crezut cineva că este o idee bună să glorifici o decapitare în contextul actual?” întreabă Gabrielle Cluzel, din Bulevardul Voltaire.

Magistratul Charles Prats , candidat la alegerile legislative scrie: „Am abolit pedeapsa cu moartea... și o sărbătorim în fața lumii întregi” . 

Dar energia degajată de scenă, însoțită rapid de notele metalice ale grupului Gojira, își are și fanii săi. Iar gazda CNN, Jake Tapper, pronunță cuvântul la modă din vara acestui an 2024, care se referă la o tendință populară în Statele Unite: „Marie Antonieta decapitata este o nebunie (brat! : fată rea, copil rău).

Un altul subliniază însă contrastul dintre locul maiestuos lăsat reginei Elisabeta a II-a în timpul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Londra, unde regina Angliei a fost escortată de James Bond și această evocare a Mariei-Antoinette: „Două relații contrastante cu monarhia , ” notează el. Este cel puțin ce putem spune.

Alte stiri din Externe

Ultima oră