La începutul acestui an, Franţa a devenit prima ţară care a adoptat o lege privind reducerea risipei de alimente în supermarketuri, obligându-i pe marii retaileri să doneze alimentele nevândute.
În Italia, legea, care a primit marţi votul final în Senat, îşi propune să reducă risipa de alimente cu un milion de tone pe an, oferind facilităţi firmelor care donează alimente unor organizaţii de caritate şi lansează noi programe împotriva risipei de hrană în şcoli, spitale şi alte instituţii publice.
Legea îşi propune alocarea a 10 millioande euro pentru lansarea iniţiativei, precum şi 2 milioane de euro pentru achiziţionarea de hrană pentru săraci. Actul normativ instituie facilităţi fiscale pentru cei care donează alimente şi elimină numeroase obstacole birocratice pentru donarea alimentelor aproape de termenul de expirare.
Legea creşte sumele de bani care pot fi donate de la 5000 de euro la 15.000 de euro şi prevede finanţarea realizării de noi produse precum ambalajele reciclabile care previn alterarea alimentelor. Pentru consumatorul de rând va fi mult mai uşor să ceară ambalarea alimentelor comandate la un restaurant şi pe care nu le mai poate mânca, o practică destul de rară până acum în Italia.
“Din ce în ce mai mulţi clienţi ne întreabă dacă pot luat acasă mâncarea pe care nu o mai pot consuma”, a declarat Luigi Caccioppoli, care deţine o pensiune agroturistică în regiunea Sorrento şi este preşedintele unei asociaţii de fermieri din zona Napoli.
“Acest bun obicei este rezultatul unei schimbări culturale în rândul celor cu venituri peste medie – ei vor să păstreze alimentele nu numai din nevoie, ci şi din respect. E un nou mod de viaţă în care mâncarea de foarte bună calitate este apreciată”, a mai spus el.
Legea adoptată în această spătămână, a spus ministrul italian al Agriculturii, Maurizio Martina, este “una dintre urmările cele mai frumoase şi concrete ale expoziţiei Milano 2015 Expo", care a făcut din foamete şi reducerea risipei de mâncare una dintre temele sale principale.