„Am vrut să arăt că familiile nu mai sunt doar tradiționale”, a explicat preotul Bisericii Sfinții Petru și Pavel, din Capocastello di Mercogliano, lângă Napoli, scrie Le Figaro.
Scena seamănă discordie în Italia. O scenă a Nașterii Domnului care îl înfățișează pe pruncul Isus alaturi de două mame, în locul figurinelor tradiționale ale Mariei și Iosif, a stârnit furia catolicilor conservatori și politicienilor din Italia, relatează Reuters .
Preotul de la Biserica Sfinții Petru și Pavel din Capocastello di Mercogliano, un cătun aflat la aproximativ o oră de mers cu mașina la est de Napoli, și-a apărat reprezentarea nașterii lui Isus. „Am vrut să arăt prin această scenă că familiile nu mai sunt doar tradiționale ”, a declarat părintele Vitaliano Della Sala pentru Reuters. În parohiile noastre vedem din ce în ce mai mulți copii din noile tipuri de familii care există și care fac parte din societatea noastră, copii ai persoanelor despărțite și divorțate, ai cuplurilor homosexuale, ai persoanelor singure, ai mamelor tinere”.
Părintele Della Sala este cunoscut în Italia pentru simpatia sa față de comunitatea LGBT. El spune că atitudinea sa este în concordanță cu cea a Papei Francisc, care în această săptămână a autorizat preoții într-o decizie istorică de a binecuvânta cuplurile de același sex .
O scenă a Nașterii care „încurajează achiziționarea de copii”
Conservatorii au preluat imediat subiectul. Senatorul Maurizio Gasparri, de la partidul Forza Italia, a spus că scena Nașterii Domnului „îi jignește pe toți cei care au avut întotdeauna respect și devotament pentru Sfânta Familie” . Grupul Pro-Vita & Famiglia a descris creșa ca fiind „periculoasă, rușinoasă și blasfemiatoare” , susținând că „încurajează cumpărarea și vânzarea de copii” . Pro-Vita a lansat, de asemenea, o petiție pe site-ul său prin care i-a cerut episcopului de Avellino să intervină și să „apere simbolurile Nativitatill și ale familiei” .
În Italia, folosirea unei mame surogat este interzisă. Guvernul a propus și o lege, aflată în prezent în discuție în Parlament, care ar incrimina cuplurile care folosesc o mamă surogat atunci când pleacă în străinătate. Scenele Nașterii Domnului sunt populare în această țară predominant catolică. Dar în ultimii ani, acestea au devenit din ce în ce mai implicate în războaie culturale. Pe 20 decembrie, partidul de extremă-dreaptă al Italiei, Fratelli d'Italia, a propus un proiect de lege care să impună prezența scenelor Nașterii de Crăciun în școlile publice din țară.
A nativity scene featuring ‘two mothers’ of the Baby Jesus instead of the conventional Mary and Joseph figurines went on display in a church in southern Italy, sparking fury among arch-conservative Catholics and politicians https://t.co/u1Wvlm1OXH pic.twitter.com/V7Xs4SRKDJ
— Reuters (@Reuters) December 23, 2023