Moartă singură în casă a fost descoperită după doi ani

09 Feb 2022
Moartă singură în casă a fost descoperită după doi ani

Moartea unei femei de 70 de ani, descoperită mumificată pe un scaun la mai bine de doi ani de la moartea ei, a provocat un șoc săptămâna aceasta în Italia, reaprinzând dezbaterea despre singurătatea bătrânilor.

 

Ministrul Familiei, Elena Bonetti, a reacționat luni pe Facebook despre această tragedie.

 

Italianca Marinella Beretta, care nu avea rude în viață, a fost găsită vineri, 4 februarie, în casa ei din Prestino, lângă Lacul Como, în Lombardia (nord). Vecinii ei nu o văzuseră de cel puțin doi ani și jumătate, potrivit rapoartelor presei. Rămășițele sale mumificate au fost descoperite de polițiști care au venit la fața locului după ce au fost alertați cu privire la riscul căderii copacilor din grădina femeii.

„Ce s-a întâmplat cu Marinella Beretta la Como, singurătatea uitării, ne doare conștiința”, a reacționat luni ministrul Familiei, Elena Bonetti, pe Facebook.

 

 

„O comunitate care vrea să rămână unită are datoria de a-și aminti viața. Trebuie să încetăm să limităm orizonturile la sfera privată și să începem din nou să ne îngrijim de legăturile dintre noi (...) Nimeni nu trebuie lăsat singur”.

În Italia, aproape 40% dintre persoanele de peste 75 de ani trăiesc singure, potrivit unui raport al Institutului Național de Statistică (Istat) din 2018. Același procent de oameni nu au rude sau prieteni la care să apeleze dacă este nevoie.

Marinella Beretta a fost „încarnarea singurătăţii”, a scris marţi editorialistul Massimo Gramellini pe prima pagină a Corriere della Sera, cel mai bine vândut cotidian din Italia. „Mulți dintre noi încă mai avem amintiri despre familiile numeroase din Italia rurală. În schimb, familia modernă este redusă (...) Oamenii mor singuri. Și trăim singuri, ceea ce este aproape mai rău.”

Vecinii Marinellei Beretta, care nu o mai văzuseră din septembrie 2019, credeau că s-a mutat la începutul pandemiei de Covid-19, care a lovit Italia la începutul anului 2020. Poliția nu a găsit nimic la fața locului care să sugereze o moarte suspectă. Municipiul Prestino ar trebui să plătească costurile de înmormântare.

„Misterul vieții invizibile a Marinellei din spatele porții închise a casei ei ne învață o lecție teribilă. Adevărata tristețe nu este că alții nu i-au observat moartea. Este că nu și-au dat seama că ea trăiește”, a spus cotidianul roman Il Messaggero.

sursa: Le Figaro

Alte stiri din Externe

Ultima oră