Istoria imnului echipei câștigătoare a CM din Qatar 2022

20 Dec 2022
Istoria imnului echipei câștigătoare a CM din Qatar 2022

Dacă ția rămas în cap o melodie de la Cupa Mondială, probabil că aceasta este. Auzită pe străzile din Doha, pe tribunele Stadionului Lusail și chiar în vestiarul argentinian, hitul din 2003 „Muchachos” (Băieții) de La Mosca a devenit imnul neoficial al succesului Argentinei la Cupa Mondială, anunță CNN

Purtând inițial titlul „Muchachos, esta noche me emborracho” – „Băieți, în seara asta mă voi îmbăta” – cântecul a fost rescris de un profesor, Fernando Romero, pentru a-i aminti pe Lionel Messi, Diego Maradona și „copiii din Las Malvinas”.

Romero a redenumit piesa „Muchachos, ahora nos volvimos a ilusionar” – „Băieți, acum avem speranță din nou” – și așa a ajuns la un nivel de popularitate extrem, La Mosca a reînregistrat melodia cu noile versuri înainte de Cupa Mondială din Qatar, incluzând chiar și Romero în noul videoclip.

Într-un interviu cu postul argentinian El Destape, Romero a spus că acest cântecul „mi-a schimbat viața”.

„Las Malvinas” este numele în limba spaniolă dat Insulelor Falkland, care se află la 480 de kilometri de coasta Argentinei și a fost locul unui război sângeros de trei luni în 1982 între Argentina și Regatul Unit, în timpul căruia peste 600 de argentinieni și soldații și-au pierdut viața.

Când Anglia și Argentina s-au confruntat în sferturile de finală ale Cupei Mondiale din 1986 – un meci acum faimos pentru „Mâna lui Dumnezeu” și „Golul secolului” a lui Maradona – a fost prima dată când s-au întâlnit într-o arena sportivă de la Războiul Falkland.

Mulți dintre jucători aveau, cel puțin pe partea argentiniană, prieteni sau rude care fuseseră înrolați, poate chiar și-au pierdut viața.

„A fost ca și cum ai învinge o țară, nu o echipă de fotbal”, a scris Maradona în autobiografia sa „Sunt El Diego” despre acel meci de la Cupa Mondială din 1986 împotriva Angliei.

„Deși am spus înainte de meci că fotbalul nu are nimic de-a face cu războiul din Malvina, știam că mulți copii argentinieni au murit acolo, că ne-au costat extraodinar de scump.”

Înainte de Qatar, 1986 a fost ultima dată când Argentina a câștigat Cupa Mondială, iar noile versuri ale lui Romero întruchipează speranța pe care o aveau fanii argentinieni că bărbații lui Lionel Scaloni ar putea adăuga, în sfârșit, o a treia stea faimoaselor tricouri albastru-alb. Primul titlu al Argentinei la Cupa Mondială a fost asigurat în 1978, când națiunea sud-americană a găzduit turneul.

Odată cu aterizarea echipei Argentinei la Buenos Aires la primele ore ale dimineții de marți, poți fi sigur că numeroase interpretări ale „Muchachos, ahora nos volvimos a illusionar” se vor auzi pe străzile capitalei Argentinei.

Noua versiune a cântecului a acumulat deja 13 milioane de vizualizări pe YouTube și este probabil că acest număr va fi considerabil mai mare la sfârșitul anului.

Alte stiri din Externe

Ultima oră