Israelul intenționează să retragă unele trupe din Gaza

01 Ian 2024
Israelul intenționează să retragă unele trupe din Gaza

Rezerviștii din cel puțin două brigăzi vor fi trimiși acasă în această săptămână, iar alte trei brigăzi se vor întoarce în Israel pentru antrenament, a spus armata citata de New York Times

Armata israeliană a anunțat luni că va începe să retragă câteva mii de soldați din Gaza cel puțin temporar, în ceea ce ar fi cea mai semnificativă retragere anunțată public de la începutul războiului.

Armata a invocat un bilanț în creștere asupra economiei israeliene, după aproape trei luni de mobilizare în timp de război, în timp ce nu se întrevede sfârșitul luptei. Israelul s-a gândit să-și reducă operațiunile, iar Statele Unite l-au îndemnat să facă acest lucru mai repede, pe măsură ce numărul morților în Gaza continuă să crească. Peste 20.000 de oameni au fost uciși în Gaza de la începutul războiului, potrivit autorităților locale de sănătate.

Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, a subliniat că mișcarea de demobilizare a unor soldați nu a indicat niciun compromis cu privire la intenția Israelului de a continua lupta și nu a menționat cererile americane de reducere. El a indicat că unii vor fi chemați înapoi în serviciu în anul viitor. Totuși, luptele rămân intense în Gaza.

Rezerviștii din cel puțin două brigăzi vor fi trimiși acasă în această săptămână, a spus armata israeliană într-un comunicat, iar trei brigăzi vor fi duse înapoi la antrenament. Brigăzile variază în mărime, până la aproximativ 4.000 de militari. Armata israeliană nu dezvăluie câte trupe a dislocat în Gaza.

„Se așteaptă că această mișcare va atenua în mod semnificativ poverile economice și le va permite să-și adune forțe pentru activitățile viitoare în anul următor”, a spus armata israeliană.

Secretarul de stat Antony J. Blinken este de așteptat să se întoarcă în Israel la începutul lunii ianuarie pentru discuții suplimentare despre război, potrivit oficialilor americani, după ce s-a întâlnit săptămâna trecută cu un consilier de top Netanyahu la Washington, alături de Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională. Cei trei au discutat trecerea la o fază diferită a războiului pentru a „maximiza concentrarea asupra țintelor de mare valoare Hamas”, a spus un oficial de la Casa Albă.

Israelul și-a început campania împotriva Hamas după ce 1.200 de persoane au fost ucise în Israel într-un atac al grupării armate palestiniene și peste 240 de persoane au fost luate ostatici, potrivit autorităților israeliene. Ca răspuns, guvernul israelian a lansat o campanie pentru a răsturna stăpânirea Hamas în Gaza și a autorizat mobilizarea a peste 350.000 de rezerviști pentru efortul de război.

Convocarea s-a adăugat la povara economică cu care se confruntă sute de mii de israelieni care și-au părăsit casele de la granițele Israelului în urma atacurilor. Economia israeliană este de așteptat să scadă cu 2% în acest trimestru, a declarat la sfârșitul lunii decembrie Centrul Taub pentru Studii de Politică Socială, un grup de reflecție nonpartizan din Israel, deoarece mulți au părăsit locurile de muncă pentru serviciul militar sau au abandonat afacerile în orașele lor natale.

Liderii israelieni au continuat să spună publicului să se aștepte la o campanie militară lungă, chiar dacă unii critici și-au exprimat scepticismul cu privire la faptul că obiectivul eliminării Hamas este în cele din urmă fezabil.

„Obiectivele războiului necesită lupte prelungite și ne pregătim în consecință”, a declarat contraamiralul Hagari reporterilor într-un briefing de știri televizat duminică seara.

Dar oficialii israelieni au spus că intenționează, în cele din urmă, să treacă la o nouă etapă a războiului, care ar însemna mai degrabă atacuri direcționate împotriva Hamas decât invazia totală pe teren văzută până acum.

În Fâșia Gaza, lunile de război au strămutat peste 85% dintre cei peste 2 milioane de locuitori ai Gazei, potrivit Națiunilor Unite, mulți dintre aceștia s-au aglomerat în zone sigure în scădere din sudul enclavei. Mulți au căutat adăpost în spitale și școli, unde căutarea hranei și apei adecvate a devenit o încercare zilnică.

Luptele au continuat peste noapte de luni. La scurt timp după miezul nopții - imediat după ce israelienii și palestinienii au intrat în Anul Nou - Hamas și-a asumat responsabilitatea pentru un baraj de rachete din Gaza, care a trimis zeci de oameni spre adăposturile de bombardamente din centrul Israelului.

Trupele israeliene au lovit și ținte în nordul și centrul Gazei, a declarat luni armata israeliană, susținând că a eliminat un comandant militant al Hamas. Nu a existat nicio confirmare imediată din partea Hamas.

Alte stiri din Externe

Ultima oră