Israel: Netanyahu este de acord să întrerupă revizuirea legii justiției în urma protestelor

27 Mar 2023
Israel: Netanyahu este de acord să întrerupă revizuirea legii justiției în urma protestelor

Propunerea coaliției de dreapta a lui Netanyahu din ianuarie ar amenința independența Curții Supreme și ar limita puterile judecătorilor, potrivit criticilor, scrie NBCNews.

Ierusalim — Premierul Benjamin Netanyahu a convenit luni seară să întrerupă un plan de revizuire a sistemului judiciar al țării până la următoarea sesiune a Parlamentului, potrivit unei declarații a unuia dintre partidele partenere de coaliție, în urma protestelor larg răspândite în Israel.

Ca parte a acordului va fi înființată o gardă națională aflată în subordinea ministrului Securității Naționale Itamar Ben-Gvir, se arată în declarația partidului său. 

 Am fost de acord să înlătur dreptul de veto pentru amânarea legislației, în schimbul angajamentului prim-ministrului Benjamin Netanyahu ca legislația să fie adusă la Knesset pentru aprobare în următoarea sesiune”, a declarat ministrul ultranaționalist Ben-Gvir .

Israelul a fost paralizat luni, după ce sute de mii de oameni au încetat să mai lucreze pentru a protesta împotriva propunerii guvernului.

A urmat tulburărilor duminică seara după ce Netanyahu l-a demis pe ministrul Apărării Yoav Gallant, care a devenit primul membru al partidului său Likud care a vorbit împotriva schimbărilor propuse. Gallant avertizase că diviziunile asupra planurilor amenință securitatea Israelului.

Zeci de mii au protestat la Tel Aviv, unde demonstranții au fost stropiți cu tunuri cu apă. Beer-Șeba, Haifa și Ierusalimul au văzut și tulburări. La un moment dat, mulțimile din Ierusalim s-au adunat în fața casei lui Netanyahu și au spart un cordon de securitate, a raportat Reuters.

Propunerea coaliției de dreapta a lui Netanyahu din ianuarie ar amenința independența Curții Supreme și ar limita puterile judecătorilor, potrivit criticilor. S-a confruntat cu o opoziție puternică, israelienii ieșind în mod regulat în stradă pentru a demonstra.

Luni, cel mai mare sindicat din Israel a cerut o grevă generală care a oprit totul, de la serviciile medicale la zboruri la mesele servite de restaurantele McDonald's.

Înainte de a afla că propunerea a fost suspendată, mulțimi mari de protestatari și contraprotestatari s-au adunat luni la Curtea Supremă din Ierusalim, mulți fluturând steaguri israeliene. Unii scandau în megafoane sau băteau în tobe.

Leah Basa, în vârstă de 23 de ani, a spus că a spus că planul lui Netanyahu va duce la „căderea democrației”.

„Protestez împotriva reformei care va scăpa de controalele și echilibrele și va scăpa de separarea puterilor”, a spus ea. "Cred că provoacă atât de multe rupturi în societate. Indiferent de partea care câștigă, nimeni nu va câștiga în cele din urmă pentru că fie că reforma trece sau nu ambele părți pur și simplu se urăsc atât de mult".

„Acesta este momentul în care împreună readucem Israelul înapoi pe calea cea bună. Acesta este momentul în care spunem împreună „destul” și nu contează dacă suntem de dreapta sau de stânga”, a spus Histadrut într-un comunicat.

Tulburările au afectat multe sectoareAutoritatea aeroportuară israeliană a confirmat chiar înainte de ora locală 11:00  că toate zborurile care pleacă de pe Aeroportul Internațional Ben-Gurion vor fi blocate.

Două dintre principalele porturi maritime ale Israelului, Haifa și Ashdod, au declarat în declarații separate văzute de Reuters că vor închide în sprijinul grevei generale.

La protest au participat și mărci mari: McDonald's a declarat că va începe să-și închidă restaurantele din toată țara de la prânz (5:00 ET) înainte de o închidere națională completă de la ora 14:00 (7:00 ET).

Cele mai importante universități din Israel au fost, de asemenea, închise luni, în semn de protest atât împotriva planului de revizuire judiciară a lui Netanyahu, cât și împotriva concedierii lui Gallant.

„Noi, președinții și rectorii universităților de cercetare din Israel, ne exprimăm îngrijorarea profundă cu privire la diviziunea și polarizarea societății și proceselor israeliene care ar putea duce la o deteriorare reală a forței și stabilității naționale a statului Israel”, au spus aceștia în o declarație. Schimbările planificate de Netanyahu ar putea duce la o „exod de creiere” în Israel și ar putea descuraja studenții internaționali, se adaugă declarația.

Președintele israelian Isaac Herzog a fost printre cei care au cerut ca schimbările să fie oprite.

„Întreaga națiune este răvășită de îngrijorare profundă. Securitatea, economia, societatea noastră – toate sunt amenințate”, a spus el într-o declarație luni.

Consulul general al Israelului la New York, Asaf Zamir, a anunțat duminică seara că va demisiona după 18 luni în funcție, din cauza schimbărilor judiciare și a concedierii ministrului apărării.

Presiunea internațională creștea și asupra revizuirii planificate a lui Netanyahu.

Casa Albă a lansat duminică seara o declarație a Consiliului Național de Securitate în care a spus că cele mai recente proteste „subliniază și mai mult nevoia urgentă de compromis”.

„Așa cum a discutat recent președintele cu prim-ministrul Netanyahu, valorile democratice au fost întotdeauna și trebuie să rămână un semn distinctiv al relației SUA-Israel”, se arată în comunicat.

Salome Dunaevsky, în vârstă de 57 de ani, a spus că a simțit că planul lui Netanyahu va duce la haos.

„Oferă putere totală, aproape totală, politicienilor”, a spus ea. "Înseamnă că nu există o regulă. Poți face orice."

Personalul diplomatic al Israelului s-a numărat printre cei aflați în grevă luni, la sfatul sindicatului lor, a declarat pentru NBC News un diplomat care nu era autorizat să informeze presa. Ca urmare, ambasadele Israelului la Washington și în întreaga lume s-au închis și unii diplomați și-au înlocuit fotografiile de profil pe rețelele sociale cu steagul israelian.

Peter Lerner, șeful relațiilor internaționale la Histadrut, grupul sindical israelian care reprezintă aproximativ 700.000 de muncitori, a postat pe Twitter un videoclip în care aplauda activiștii. El a spus că președintele grupului, Arnon Bar-David, tocmai a spus întâlnirii: „Oprim revoluția legală”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră