Noul proiect al Ministerului Transporturilor și Siguranței Rutiere din Israel își propune să includă toate genurile în semnalizare, ca parte a unei mișcări de promovare a egalității în spațiile publice, scrie YnetNews.
Ministerul Transporturilor și Siguranței Rutiere din Israel a examinat posibilitatea de a adăuga siluete feminine la semnele rutiere din întreaga țară, într-un efort de a promova egalitatea tuturor genurilor, au spus oficialii.
Ministerul a ținut mai multe întâlniri pe acest subiect cu oficiali de la poliție și de la Academia de Arte și Design Bezalel, ai căror studenți vor ajuta la proiectarea noilor semne.
Ministerul deține controlul asupra semnalizării rutiere, pe care le-a moștenit din mandatul britanic încă din anii 1960. De atunci, nu s-au schimbat multe în semnalizarea rutieră pe care o știm cu toții, dar o schimbare viitoare va fi probabil cea mai semnificativă din istoria recentă.
Potrivit oficialilor, procesul va dura mult timp, deoarece o schimbare a semnalizării rutiere ar necesita o nouă legislație. Un oficial al ministerului care conduce proiectul a spus că diversitatea de gen în semnalizarea rutieră face parte dintr-un plan mai larg de promovare a egalității de gen în spațiile publice.
„Semnele sunt un limbaj și este important pentru noi să includem pe toată lumea. Femeile de astăzi sunt excluse din spațiul public și luăm măsuri pentru a diversifica semnele cu imagini cu femei și chiar cu persoane transgender.”
Schimbarea semnalizării rutiere este deja în curs în unele părți ale lumii. Unele țări din Europa, cum ar fi Marea Britanie și Elveția, precum și Canada, Noua Zeelandă, Australia și India folosesc deja semne rutiere cu mai multe genuri.
Deocamdată, Ministerul Transporturilor și Siguranței Rutiere nu a decis încă ce semne vor fi schimbate, dar este clar că alegerea va fi între un număr mic de indicatoare care prezintă imaginea unui bărbat: ca un om care merge pe o trecere de pietoni.
Potrivit ministerului, cei care vor decide unde vor fi plasate indicatoarele rutiere vor fi primarii autorităților locale în conformitate cu îndrumările ministerului. În cazul în care reforma va trece, am putea vedea semne care prezintă ambele sexe în următorii ani.
Deși aceasta este prima dată când ministerul vorbește despre această problemă, în 2020, municipalitatea Tel-Aviv a înlocuit 30 de indicatoare rutiere cu unele temporare care ilustrează ambele sexe, ca parte a campaniei de Ziua Internațională a Femeii.
„La fel cum face limbajul verbal, și limbajul vizual modelează realitatea. Semnele rutiere sunt unul dintre limbajele centrale în spațiul public, unul care până astăzi ignora femeile și alte genuri. Egalitatea ar trebui să fie peste tot și să fie văzută peste tot. Prin urmare, noi din Ministerul Transporturilor și Siguranței Rutiere începem un proiect de schimbare a indicatoarelor rutiere, astfel încât fiecare să poată face parte din spațiul public.”, a spus Ministrul Transporturilor și Siguranței Rutiere, MK Meirav Michaeli.