AVERTISMENTUL CARE ÎNFIOARĂ. Teroarea va continua! Care sunt țările vizate, potrivit experților

20 Noi 2015 | scris de Marina Constantinoiu
AVERTISMENTUL CARE ÎNFIOARĂ. Teroarea va continua! Care sunt țările vizate, potrivit experților


Pentru moment, campania de radiuri aeriene vizează instalațiile din regiunile pe care ISIS le controlează și i-a ocolit pe șefii săi, care s-au pus la adăpost. Aceasta ar urma să fie intensificată pentru a se putea slăbi cu adevărat această organizație, spun aceștia.
”ISIS acționează pe două planuri, ancorarea teritorială și expansiunea internațională”, explică pentru AFP Jean-Pierre Filiu, profesor la Sciences-Po din Paris, specialist în mișcările jihadiste.
”Atentatul de la Ankara, soldat cu 102 morți la 10 octombrie, charterul rusesc din Sinai, doborât la 31 octombrie, incident soldat cu 224 de morți, atentatul de la Beirut, de la 12 noiembrie, soldat cu 44 de morți și cele de la Paris, din 13 noiembrie, nu sunt un semn de slăbiciune, din contră”.
”Forța ISIS, în acest tip de acțiuni, este că are inițiativa”, adaugă expertul. ”Până în prezent, a avut inițiativa peste tot. Ne mai pot surprinde în următoarele zile. În logica lor, va trebui să lovească în Europa cât de repede posibil. Idealul pentru ei ar fi o lovitură coordonată undeva în Europa. După ce au făcut-o la Paris, trebuie să arate că pot să o repete în altă parte. Dată fiind ușurința cu care trec frontierele, nu este imposibil”, avertizează expertul.
Mai multe servicii de informații arabe au transmis informații omologilor lor occidentali, potrivit cărora șase capitale au fost luate în vizor de ISIS: Paris, Londra, Moscova, Cairo, Riyad și Beirut.
Noi amenințări au fost proferate de doi jihadiști anonimi, într-o înregistrare video filmată în Irak, în provincia Dijlah și postată online vineri și intitulată ”Paris înaintea Romei”.
Deocamdată, campania de raiduri aeriene a coaliției, la care s-a alăturat recent Rusia, nu a slăbit prea mult ISIS, consideră specialiștii. Au fost uciși jihadiști, dar nu importanți. Bombardamentele erau așteptate. Statul major al ISIS și-a luat măsuri de precauție. Șefii ISIS sunt la adăpost, în ascunzători.
Expertul australian David Kilcullen afirmă că occidentalii continuă să trateze ISIS ca pe o organizație teroristă, încercând să elimine liderii și ascunzătorile de arme. ”Ar trebui vizat ca un stat inamic, ceea ce și sunt. Asta înseamna să îi distrugi sursele de energie, aprovizionarea cu apă, câmpurile petrolifere, orașele pe care le controlează”, spune acesta.

Alte stiri din Externe

Ultima oră