"Irlanda nu va trimite condoleanțe dacă Vladimir Putin moare", spune prim ministrul irlandez

27 Iul 2023
"Irlanda nu va trimite condoleanțe dacă Vladimir Putin moare", spune prim ministrul irlandez

În timpul unei conferințe de presă, prim ministrul Irlandei Leo Varadkar a fost întrebat dacă Irlanda va trimite condoleanțe Rusiei în cazul morții președintelui Putin asa cum s--a întâmplat cu mesajele care au fost trimise de Irlanda în urma morții liderului nazist Adolf Hitler, scrie IrishMirror

Taoiseach Leo Varadkar a spus că este puțin probabil ca Irlanda să trimită condoleanțe sau un reprezentant Rusiei în cazul morții președintelui Vladimir Putin.

Irlanda s-a confruntat anterior cu critici în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, atunci când prim ministrul Éamon de Valera l-a sunat pe ministrul german Eduard Hempel să-și exprime condoleanțe pentru moartea lui Adolf Hitler dupa ce liderul nazist s-a sinucis într-un buncăr pe 30 aprilie 1945. Războiul s-a încheiat în septembrie 1945.

În 2005, s-a constatat că președintele de atunci Douglas Hyde a exprimat și  el condoleanțe lui Hempel după moartea lui Hitler.

Întrebat în timpul unei întâlniri de vară cu jurnaliştii politici săptămâna aceasta dacă ar risca să atragă o controversă similară trimiţând Rusiei condoleanţe în cazul în care președintele Putin ar muri, Varadkar a spus că este puțin probabil.

„Nu cred, dar este o întrebare bună. Nu m-am gândit la asta înainte”, a spus Varadkar.

„Nu mi-aș imagina că vom fi reprezentați la înmormântare”.

Varadkar este unul dintre politicienii irlandezi cărora li s-a interzis intrarea în Rusia.

Alte stiri din Externe

Ultima oră