„Iranul îmi amenință viața”: există amenințări „concrete” de asasinat la adresa lui Donald Trump

25 Sep 2024
„Iranul îmi amenință viața”: există amenințări „concrete” de asasinat la adresa lui Donald Trump

Anturajul fostului președinte și candidat la alegerile prezidențiale din noiembrie nu a dezvăluit niciun detaliu cu privire la natura acestor amenințări, scrie Le Figaro

Echipa de campanie a lui Donald Trump a indicat, marți, 24 septembrie, că a fost informată de catre serviciile de informații americane despre amenințări „concrete” de asasinare împotriva candidatului republican, provenind din Iran. „Președintele Trump a fost informat mai devreme astăzi de către Biroul Directorului de Informații cu privire la amenințările reale și concrete din Iran cu scopul de a-l asasina”, a spus purtătorul de cuvânt al său, Steven Cheung, într-o declarație. Potrivit acestui manager de campanie, citând informațiile americane, aceste „atacuri continue și coordonate” s-au intensificat „în ultimele luni”.

Acuzații de natură similară au fost respinse de Iran în timpul verii. La mijlocul lunii august, Statele Unite au arătat responsabilitatea Iranului în mai multe tentative de hacking împotriva campaniilor prezidențiale ale lui Donald Trump și Kamala Harris, inclusiv una dezvăluită pe 10 august de echipa candidatului republican. Potrivit autorităților americane, hackerii iranieni au trimis echipei de campanie a lui Joe Biden, care de atunci s-a retras din cursa pentru Casa Albă, documente „furate”  de la echipa miliardarului republican.

Regimul terorist din Iran iubește slăbiciunea lui Kamala Harris și este îngrozit de puterea și determinarea președintelui Trump. »

Steven Cheung, director de campanie pentru Donald Trump

Pentru purtătorul de cuvânt al lui Donald Trump, aceste „amenințări” ilustrează faptul că „regimul terorist din Iran iubește slăbiciunea lui Kamala Harris și este îngrozit de puterea și determinarea președintelui Trump”. Donald Trump a fost în ultimele luni ținta a două presupuse tentative de asasinat.  El a fost împușcat și rănit la urechea dreaptă în timpul unui miting de campanie în Pennsylvania, la mijlocul lunii iulie. Pe 15 septembrie, un bărbat a fost arestat după ce a fost dat în fugă de agenții Serviciului Secret care  l-au reperat cu o armă în apropierea terenului de golf pe care juca Donald Trump.  El a fost acuzat marți de tentativă de omor.

Discursul lui Trump 

Donald Trump a vorbit miercuri despre „mari amenințări” la adresa vieții sale din Iran, în urma declarațiilor echipei sale de campanie prezidențială care raportau amenințări „reale și specifice” de la Teheran prezentate de serviciile de informații americane. „Iranul reprezintă mari amenințări la adresa vieții mele. Întreaga armată americană urmărește și așteaptă”, a scris fostul președinte și candidat republican la președinție în noiembrie pe rețeaua sa de socializare Truth Social. „Iranul a luat deja măsuri care nu au funcționat, dar vor încerca din nou. (...) Sunt înconjurat de mai mulți oameni și arme decât am văzut până acum", a adăugat Donald Trump.

Echipa sa de campanie a spus într-o declarație marți că serviciile de informații americane l-au avertizat pe fostul președinte cu privire la amenințările Iranului de a-l asasina. „Președintele Trump a fost informat mai devreme de către Biroul de Informații Naționale despre amenințările reale și specifice ale Iranului de a-l asasina în efortul de a destabiliza și a semăna haosul în Statele Unite ”, a spus directorul de comunicații al campaniei, Steven Cheung , în comunicatul de presă.

„Oficialii serviciilor de informații au identificat că aceste atacuri coordonate în curs de desfășurare s-au intensificat în ultimele luni, iar oficialii de aplicare a legii din toate agențiile lucrează pentru a se asigura că președintele Trump este protejat și că alegerile sunt libere de orice interferență”, a adăugat el. Echipa de campanie nu a detaliat afirmațiile, care apar în timp ce liderii marilor puteri încearcă să împiedice ostilitățile dintre Hezbollah și Israel, susținut de Iran, să se transforme într-un război regional mai larg.

Iranul respinge acuzațiile „malițioase”

Iranul a respins încă o dată acuzațiile că ar încerca să-l omoare pe Donald Trump. La câteva zile după tentativa de asasinat din 13 iulie, presa americană a raportat că autoritățile au primit informații despre un presupus complot iranian împotriva republicanului, care a dus la o protecție sporită. Iranul a respins acuzațiile „malițioase” . „Dacă îl „asasinează pe președintele Trump”, ceea ce este întotdeauna o posibilitate, sper că America va șterge Iranul de pe suprafața Pământului. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, liderii americani vor fi văzuți ca niște lași „fără curaj”!” , a scris atunci Donald Trump pe Truth Social.

Alte stiri din Externe

Ultima oră