Iran: un campion la karate și un antrenor voluntar al copiilor executați în încercarea disperată de a înăbuși protestele

08 Ian 2023
Iran: un campion la karate și un antrenor voluntar al copiilor executați în încercarea disperată de a înăbuși protestele

Execuțiile de sâmbătă a doi tineri în Iran, unul campion la karate, celălalt antrenor voluntar pentru copii, în legătură cu protestele la nivel național, au stârnit indignare în întreaga lume. Numărul total de persoane despre care se știe acum că au fost executate în legătură cu protestele care au măturat țara de la moartea iranianei kurde Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, aflată în custodia poliției, pe 16 septembrie, a ajuns la patru, anunță CNN.

Mohammad Mehdi Karami și Seyed Mohammad Hosseini au fost spânzurați sâmbătă dimineața devreme, a informat Fars News, afiliată statului. Cei doi, care ar fi participat la proteste anti-regim anul trecut, au fost condamnați pentru uciderea lui Seyed Ruhollah Ajamian, un membru al forței paramilitare a țării Basij, la Karaj, pe 3 noiembrie, potrivit agenției de știri judiciare iraniene Mizan.

Mohammad Hossein Aghasi, un avocat care pledează pentru Karami, a postat sâmbătă pe Twitter spunând că lui Karami nu i s-au acordat drepturi finale de a vorbi cu familia sa înainte de execuție. Avocatul a adăugat că Karami a început miercuri o grevă a foamei, ca formă de protest împotriva oficialilor pentru că nu i-au permis lui Aghasi să-l reprezinte.

Încă 41 de protestatari au primit condamnări la moarte în ultimele luni, potrivit declarațiilor atât ale oficialilor iranieni, cât și din presa iraniană analizate de CNN și 1500Tasvir, dar numărul ar putea fi mult mai mare.

Biroul ONU al Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului (OHCHR) și Uniunea Europeană (UE) au cerut Iranului să oprească toate execuțiile după spânzurarea celor doi. „Deplângem execuția a încă doi protestatari, #MohammadMehdiKarami și #MohammadHosseini, în urma unor procese neloiale bazate pe mărturisiri forțate”, a declarat OHCHR într-un tweet sâmbătă. OHCHR a numit „șocant” faptul că Iranul a continuat să execute protestatari „în ciuda protestelor internaționale”.

„Îndemnăm Iranul să oprească toate execuțiile”, a adăugat OHCHR. UE a declarat sâmbătă că este „îngrozită” de execuții, numind-o „un alt semn al represiunii violente de către autoritățile iraniene a demonstrațiilor civile”. „Uniunea Europeană solicită încă o dată autorităților iraniene să pună capăt imediat practicii puternic condamnabile de a impune și executa pedepse cu moartea împotriva protestatarilor”, se arată în comunicat. „UE solicită, de asemenea, autorităților să anuleze fără întârziere recentele pedepse cu moartea care au fost deja pronunțate în contextul protestelor în desfășurare și să ofere un proces echitabil tuturor deținuților”, a adăugat acesta.

Organizația non-profit Iran Human Rights (IHR) cu sediul în Norvegia a condamnat, de asemenea, crimele și a avertizat „cu privire la execuția unui număr mare de protestatari în zilele următoare, dacă acest lucru nu primește cu un răspuns adecvat”, într-o declarație sâmbătă. „Execuțiile sunt o prelungire a uciderii protestatarilor lipsiți de apărare din închisoare și nu au nicio bază legală”, a declarat directorul Iranului pentru Drepturile Omului, Mahmood Amiry-Moghaddam, în declarație.

Mai multe vedete importante de la Hollywood, printre care Cate Blanchett, Jason Momoa, Bryan Cranston și Olivia Wilde, au cerut încetarea execuțiilor din Iran într-o campanie online lansată vineri. Campania, care cuprinde peste 50 de stele, a fost organizată de scenaristul și satirista iranian-americană Nicole Najafi, regizoarea, scriitoarea și producătorul iranian-american Ana Lily Amirpour și actrița și scriitoarea iranian-americană Mozhan Marno. Într-un videoclip postat online, celebritățile prezentate susțin o foaie de hârtie albă cu legenda „#StopExecutionsinIran” scrisă peste ea.

Karami, în vârstă de 21 de ani, a fost un campion de karate iranian-kurd, care avea un tatuaj cu inelele olimpice pe interiorul brațului. Vărul său a spus pentru CNN că tânărul Karami era un băiat curajos și inteligent și s-a apucat de karate la vârsta de 11 ani. S-a alăturat echipei naționale de tineret a Iranului și mai târziu a câștigat la campionatele naționale. Luna trecută, părinții lui Karami au postat un videoclip pe rețelele de socializare rugând statul să-i crute viața. Tatăl său a spus: „Fiul meu se numără printre campionii de karate ai Iranului și are mai multe titluri naționale și a fost al patrulea membru clasat în echipa națională a Iranului... Vă rog să ridicați ordinul de execuție.”

Karami a fost condamnat pe 5 decembrie, la mai puțin de o săptămână după începerea procesului său la Teheran pentru presupusa ucidere a paramilitarilor. Amnesty a descris procesul ca fiind „nu se aseamănă cu o procedură judiciară semnificativă”. Familia sa susține că a fost torturat în închisoare și a refuzat accesul la un avocat.

Amnesty International a publicat un citat din tatăl lui Karami care spunea: „Merg la tribunal și la închisoare în fiecare dimineață și apoi merg fără țintă pe străzi. Azi dimineață am intrat în închisoare, dar procurorul asistent din închisoare nu era acolo. Mi-au spus că trebuie să nu mai merg acolo dacă cazul meu este legat de proteste. Ei nu vă dau niciun răspuns. În fiecare noapte sunt îngrozit că îmi vor da vestea execuției copilului meu”, a spus tatăl său. „Mi-am pierdut speranța... mi-au condamnat copilul la moarte și ar putea să-i execute în orice moment”.

Seyyed Mohammad Hosseini, în vârstă de 20 de ani, a fost amintit pentru faptul că a fost voluntar cu copiii de către un parlamentar german care a susținut cazul său. „Povestea lui #SeyedMohammadHosseini este atât de tristă. Și-a pierdut ambii părinți. El le vizita mormintele în fiecare joi. El antrenează copiii gratuit”, a scris Ye-One Rhie pe Twitter. Hosseini a fost arestat în drumul său pentru a vizita mormintele părinților săi, potrivit Ye-One Rhie. 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră