VIDEO. A început bătălia pentru recucerirea orașului Mosul, controlat de ISIS

17 Oct 2016 | scris de Veronica Micu
VIDEO. A început bătălia pentru recucerirea orașului Mosul, controlat de ISIS

"A venit vremea victoriei, iar operaţiunile în vederea eliberării Mosulului au început. Astăzi declar deschise aceste operaţiuni victorioase pentru a ne elibera de violenţele şi terorismul Daesh", a declarat al-Abadi într-un discurs difuzat pe postul naţional de televiziune.

"Forța care conduce operațiunile de eliberare este curajoasa armată irakiană împreună cu poliția națională și acestea sunt cele care vor intra în Mosul, nu alții", a mai spus șeful Guvernului irakian.

Bătălia în vederea recuceririi oraşului, aflat sub controlul Statului Islamic din iunie 2014, era plănuită de mai multe luni.

ONU a avertizat că impactul umanitar al acestei bătălii poate fi "enorm" şi că poate afecta până la 1,2 milioane de persoane care trăiesc în oraş şi în zona acestuia.

Asaltul, dat de peshmerga (luptători kurzi) şi forţe guvernamentale irakiene, este suţinut de coaliţia antijihadistă condusă de Statele Unite.

Mosul este orașul în care liderul SI, Abu Bakr al-Baghdadi, proclamase public un califat, instituit în iunie 2014 pe teritoriile cucerite de către jihadiști în Irak și Siria. Pierderea acestui oraş, apreciază unii oficiali, ar marca înfrângerea definitivă a Statului Islamic în Irak.

Alte stiri din Externe

Ultima oră