Ipocrizie și elitism: patru sute de avioane private au sosit în Egipt pentru COP27 unde se discută despre schimbarile climatice

12 Noi 2022
Ipocrizie și elitism: patru sute de avioane private au sosit în Egipt pentru COP27 unde se discută despre schimbarile climatice

Mulți dintre oficialii care vin la COP27 pentru a discută despre schimbările climatice au sosit cu un avion privat chiar dacă aceste avioane produc mult mai mult CO2 de persoană decât zborurile comerciale, scrie Ouest France.

Numeroase postări de pe rețelele de socializare au denunțat utilizarea avioanelor private de către participanții la COP27 din Egipt, adăugându-se la criticile recurente care vizează summitul ONU privind schimbările climatice. Au fost făcute diverse estimări cu privire la numărul de avioane care transportă delegații la această întâlnire din stațiunea de pe litoral Sharm el-Sheikh, de pe malul Mării Roșii.

Criticile despre „ipocrizie și elitism” au apărut cel mai des în aceste postări, potrivit unui raport publicat joi de ONG-ul Climate Action Against Disinformation, care analizează tendințele de știri false pe rețelele de socializare.

400 de avioane private

Surse egiptene au coroborat afirmațiile pe scară largă conform cărora aproximativ 400 de avioane private au aterizat în Egipt pentru COP27, summitul care a început pe 6 noiembrie și se va încheia pe 18 noiembrie. Unele mass-media au citat estimări mai mici, bazându-se pe aplicații de urmărire a zborurilor, dar este posibil ca unele zboruri private să nu fi fost luate în considerare. Un mesaj eronat în spaniolă a ridicat numărul de avioane private de până la 1500. Era însoțit de o fotografie veche cu avioane făcută în timpul unui forum de aviație din Las Vegas (sud-vestul Statelor Unite).

„Peste 400 de avioane private au aterizat în Egipt în ultimele zile”, a declarat joi o sursă apropiată autorităților aviatice egiptene, care a cerut anonimatul. „O întâlnire a avut loc înainte de COP27, oficialii se așteptau la aceste avioane și au făcut aranjamente pe aeroportul Sharm el-Sheikh pentru a găzdui avioanele”, a adăugat sursa. Pe 6 noiembrie, Ahmed Moussa, un prezentator al talk-show-ului apropiat conducerii egiptene, s-a lăudat că „aeroportul Sharm el-Sheikh a primit peste 300 de avioane private”.

Comparație cu COP26

Criticile la adresa avioanelor private au crescut deja în timpul COP26 din noiembrie 2021 la Glasgow, Scoția. Estimările citate de mass-media cu privire la numărul de avioane utilizate la eveniment au variat de la mai puțin de 200 la aproximativ 400. Pe 5 noiembrie, sute de activiști pentru climă au blocat plecarea avioanelor private de pe asfaltul aeroportului Schiphol din Amsterdam, cerând o reducere a traficului aerian și o limitare a zborurilor cu jet privat, pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră.

Emisiile jeturilor private

Pasagerii cu avioane private produc mult mai multe emisii de CO2 per persoană decât cei de pe zborurile comerciale. Potrivit ONG-ului european Transport și Mediu care face campanie pentru un transport curat, un avion privat poate emite două tone de dioxid de carbon într-o oră și este de cinci până la 14 ori mai poluant per pasager decât un avion de linie.

Alte stiri din Externe

Ultima oră