Între 60.000 și 70.000 de morți în rândurile armatei ruse, spune un institut american

01 Mar 2023
Între 60.000 și 70.000 de morți în rândurile armatei ruse, spune un institut american

Conflictul a devenit „un război de uzură [cu] forțe înrădăcinate, tranșee, atacuri cu valuri umane, baraje de artilerie și pierderi grele de ambele părți”  constata Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS) din Washington, scrie Le Monde

La un an după invazia declanșată de Kremlin, nici Rusia și nici Ucraina nu își detaliază victimele. Cu toate acestea, potrivit Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS) din Washington DC, Rusia a înregistrat mai mulți morți în luptă în Ucraina din 24 februarie 2022 decât în ​​toate războaiele sale de după al Doilea Război Mondial la un loc.

CSIS estimează că aceste pierderi au fost cuprinse între 60.000 și 70.000 de morți. „Numărul mediu de soldați ruși uciși pe lună este de cel puțin 25 de ori mai mare decât numărul de soldați uciși pe lună în Cecenia [12.000 până la 25.000 de morți] și de 35 de ori mai mare decât numărul de soldați uciși în Afganistan  [14.000 până la 16.000]"

CSIS constată că conflictul a devenit „un război de uzură [cu] forțe înrădăcinate, tranșee, atacuri cu valuri umane, baraje de artilerie și pierderi grele de ambele părți”.

Grupul de reflecție american, care afirmă că „Ucraina s-a comportat extrem de bine împotriva unui adversar cu un avantaj semnificativ”, notează că capacitatea de inovare a Ucrainei i-a permis să facă față.

„Multe inovații ucrainene au venit de jos, datorită unui mediu militar care încurajează și permite ofițerilor juniori să caute inovații. ” Dar analiştii notează că „Inovația (…) nu va fi suficientă pentru a compensa nevoile de echipamente ale armatei ucrainene (…). Occidentul, inclusiv Statele Unite, ar trebui să se pregătească pentru un război prelungit și pentru sprijin pe termen lung pentru Ucraina .

In acelasi timp, Mediazona, împreună cu BBC News Russian Service și cu voluntari, colectează  date publice despre victimele rușilor în Ucraina și susține că 15.136 de soldați ruși au fost uciși până la 24 februarie 2023.

Alte stiri din Externe

Ultima oră