Inteligența artificială promovează răspândirea de informații false despre Holocaust, avertizează Unesco

18 Iun 2024
Inteligența artificială promovează răspândirea de informații false despre Holocaust, avertizează Unesco

În funcție de modul în care este utilizat, IA poate inventa evenimente din cel de-al Doilea Război Mondial care nu au avut loc niciodată, subliniază un raport despre IA, scrie Le Figaro.

Inteligența artificială generativă (IA) promovează răspândirea informațiilor false despre Holocaust , care riscă să alimenteze antisemitismul și să modifice relația noastră cu adevărul istoric, potrivit unui raport UNESCO publicat marți. „Dacă permitem ca aceste fapte teribile ale Holocaustului să fie diluate, distorsionate sau falsificate prin utilizarea iresponsabilă a inteligenței artificiale, riscăm o răspândire meteorică a antisemitismului și o scădere a înțelegerii cauzelor și consecințelor acestor atrocități” a declarat directorul general al UNESCO, Audrey Azoulay, într-un comunicat de presă.

Agenția ONU a dezvăluit această publicație în parteneriat cu Congresul Mondial Evreiesc cu ocazia Zilei Internaționale împotriva Discursului de Ură. Modelele AI generative, precum ChatGPT, care generează text, fotografii, sunete și videoclipuri, din interogări în limbajul de zi cu zi, pot inventa evenimente din cel de-al Doilea Război Mondial care nu au avut loc niciodată, denunță Unesco.

În februarie, interfața de inteligență generativă a Google, Gemini, a provocat critici prin producerea de imagini cu naziști cu pielea neagră. ChatGPT, care a introdus IA generativă publicului larg atunci când a fost lansată de OpenAI în 2022, a inventat, la rândul său, conceptul de „Holocaust prin înec” , conform căruia naziștii au înecat evreii în masă în lacuri și râuri în timpul războiului mondial. II. Invenții pure, fără bază istorică, amintește Unesco.

„Erodarea puternică a culturii democratice”

Modelele de inteligență artificială tind, de asemenea, să simplifice prea mult povestea exterminării naziste a poporului evreu și pot fi chiar supuse piratarii, împingându-i să transmită ideologia nazistă, subliniază raportul. Inteligența artificială promovează astfel gândirea conspirativă, potrivit lui Karel Fracapane, specialist în educația Holocaustului la UNESCO. „Acesta este un bun exemplu al modului în care IA, atunci când este aplicată unor subiecte deosebit de dificile și controversate, poate duce la o erodare puternică a culturii democratice”, a explicat el pentru AFP.

Companiile de tehnologie trebuie să demonstreze „mai multă rigoare, transparență și responsabilitate ”, a adăugat el. „Ceea ce este în acest raport este legat de ceea ce se întâmplă în societate. Și asta are consecințe politice foarte reale”, a avertizat el, referindu-se la ascensiunea extremei drepte în Europa. UNESCO, care notează însă că inteligența artificială face posibilă și crearea de instrumente educaționale mai interactive pentru tineri, solicită companiilor din sector să implementeze recomandări etice pentru IA.

Alte stiri din Externe

Ultima oră