Majoritatea vestigiilor antice de la Palmyra, aflate, până de curând, sub controlul ISIS s-au păstrat datorită unei înţelegeri secrete între guvernul sirian şi reprezentanţii grupului terorist, după cum a dezvăluit un ministru din guvernul de la Damasc, conform dailymail.co.uk.
Şeful pentru Antichităţi, Maamoun Abdulkarim, a declarat că, în culise, au avut loc negocieri pentru a convinge ISIS să nu distrugă principalele vestigii arheologice din oraşul antic. Extremiştii au distrus mai multe structuri importante ale sitului, inclusiv Templul lui Baal, experţii având acum dificila sarcină de a-l reconstrui.
Abdulkarim spune însă că înţelegerea cu ISIS a prevenit distrugerea totală a oraşului. "Împreună cu alte 50 de persoane am încercat să convingem Daesh, cu presiuni publice, să nu distrugă totul", a spus ministrul, folosind un alt nume pentru ISIS.
"Daesh a văzut că poate izbucni o revoltă populară împotriva sa dacă totul va fi distrus. Nu s-a furat şi nu s-a distrus totul", a spus Abdulkarim. O nouă filmare cu drona a sitului arată dimensiunile dezastrului după ce grupul jihdist a preluat controlul Palmyrei vara trecută.
În ciuda pagubelor, şeful Antichităţilor crede că, în 5 ani, situl antic Palmyra ar putea fi complet restaurat şi adus la gloria de odinioară, după ce guvernul sirian a preluat din nou controlul asupra oraşului.
"Ne aşteptam la ce e mai rău, dar situl este, în general, într-o formă bună. Am fi putut pierde Palmyra definitiv. Bucuria noastră este de nedescris", a declarat Abdulkarim pentru AFP. "Dacă vom avea acordul UNESCO, e nevoie de 5 ani să refacem tot ce a distrus ISIS", a mai spus el.
Forţele guvernamentale siriene au sărbătorit preluarea Palmyrei din mâinile ISIS jucând puţin fotbal printre ruinele de 4000 de ani vechime ale sitului.