Intalnirea dintre Putin si Obama a constituit un pas important in formarea unei coalitii anti-ISIS dar a reliefat, inca o data, marile divergentee privind perioada de tranzitie.
Moscova anunta ca ca continua asistenta militara acordata lui Assad-armament si consilieri militari- dar exclude prezenta trupelor de infanterie in acest conflict. Totusi, nu sunt excluse atacuri aeriene realizate de aviatia rusa.
Divergenta majora intre americani si rusi este cauzata de rolul presedintelui sirian Bashar al-Assad pe ecena politica a Siriei dupa alungarea fundamentalistilor islamici.
Americanii il vor plecat de la putere pe Assad, rusii il vor mentinut la conducerea Siriei.
Rusia are un interes clar: mentinerea lyui Assad le garanteaza in continuare prezenta militara in zona, factor important in efortul Moscovei de a reprezenta un factor de influenta major in jocul puterii din Orientul Mijlociu. Eliminarea lui Assad ar periclita aceasta pozitie a Rusiei si din acest motiv Putin a facut aceasta mutare neasteptata plusind atat de vizibil ajutorul militar acordat regimului lui Assad.
Interesele SUA sunt total diferite iar retragerea lui Assad ar fi si o lovitura data Moscovei. Totusi, in ciuda acestei divergente majore, lucrurile par sa se miste si, probabil, se va forma o coalitie care va distruge ISIS.
Intr-un fel, problema nu este cum va fi eliminata aceasta miscare islmica ci cum vor reusi SUA, Rusia si tarile din zona sa gestioneze reimparirea puterii in Orientul mijlociu.