Instructorii militari francezi vor fi „în curând” în Ucraina

28 Mai 2024
Instructorii militari francezi vor fi „în curând” în Ucraina

Comandantul-șef al armatei ucrainene, Oleksandr Syrsky, a declarat luni că Franța va trimite „în curând” primii instructori militari în Ucraina pentru a pregăti trupele țării, devastate de războiul cu Rusia, scrie Le Monde

Generalul Syrsky a declarat pe Telegram că a făcut schimburi prin videoconferință – alături de ministrul ucrainean al apărării – cu ministrul francez al Forțelor Armate, Sébastien Lecornu.

„Salut inițiativa Franței de a trimite instructori în Ucraina pentru a antrena soldați ucraineni. Am semnat deja documentele care vor permite primilor instructori francezi să viziteze în curând centrele noastre de instruire și să se familiarizeze cu infrastructura și personalul acestora”, a scris comandantul șef al Forțelor Armate ucrainene pe Telegram .

„Cred că determinarea Franței va încuraja alți parteneri să se alăture acestui proiect ambițios. I-am mulțumit ministrului pentru sprijinul prietenesc al poporului francez și pentru ajutorul militar și economic oferit Ucrainei pentru a respinge agresiunea militară rusă ”, a continuat el.

Luni seara, Kievul a precizat că trimiterea de instructori militari francezi în Ucraina este „încă în discuție” cu Paris.

„Din februarie 2024, Ucraina și-a exprimat interesul față de perspectiva de a primi instructori străini în Ucraina ”, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării. 

„În acest moment, suntem încă în discuții cu Franța și alte țări pe această temă."

Potrivit Ministerului francez al Forțelor Armate, acesta este un „proiect” în discuție

Contactat de Agence France-Presse, Ministerul Forțelor Armate francez s-a limitat la a spune că problema este în studiu, dar nu a menționat trimiterea de instructori anunțată de generalul ucrainean.

„Așa cum s-a menționat deja de mai multe ori, instructia pe pământ ucrainean este unul dintre proiectele discutate de la conferința de sprijin pentru Ucraina convocată de președintele Republicii [Emmanuel Macron] pe 26 februarie , a declarat ministerul.

„Ca toate proiectele discutate cu această ocazie, această pistă continuă să fie subiect de lucru cu ucrainenii, în special pentru a înțelege nevoile lor exacte”, a adăugat el.

Alte stiri din Externe

Ultima oră